Heikkilän myynnistä puolet tulee lihatiskistä
Laitilan Seppälän kylässä 77 vuotta sitten alkunsa saanut K-Halli Heikkilä valittiin viime vuonna Laitilan vuoden yritykseksi. Lihatiskistään kuulua, kymmenen ihmistä työllistävää liikettä luotsaa kolmannen polven kauppias, Marko Nyyssönen.
Kun Aili ja Juho Heikkilä vuonna 1929 perustivat kaupan, neljä maatilaa riitti elättämään yhden sekatavarakaupan. Nykyisessä, lähes yhdeksäntuhannen asukkaan Laitilassa on neljä ruokakauppaa ja monet ihmettelevät, miten kaikille voi riittää asiakkaita?
- Väkilukuun nähden kauppoja on paljon. K-kauppiaitakin on kaksi. Oma kauppani on pieni enkä voi kilpailla yhtä suurilla valikoimilla kuin isommat. Meille lihatiski on elintärkeä, siitä tulee suurin osa myynnistämme, Marko Nyyssönen kertoo.
Heikkilän lihatiskillä käydäänkin sitten Oulua myöten. Hyvä sijainti Rauma-Uusikaupunki -tien risteyksessä ja huoltoaseman naapuruus tuovat paljon asiakkaita, jotka matkustavat työkseen. Monet hakevat Heikkilän omasta palvaamosta tulevaa savukinkkua ja vievät sitä naapureilleenkin.
- Kukaan muu ei enää tee savukinkkua täysin perinteiseen tapaan kokonaisesta kinkusta, hitaasti savustamalla, Nyyssönen sanoo.
Ruhot leikataan itse
Nykyiselle paikalleen K-halli Heikkilä muutti 1952. Alkuperäinen rakennus paloi 2001, mutta siihen mennessä kauppa oli jo ehtinyt toimia yli 20 vuotta samalle tontille rakennetussa tilassa. Nykyisiä tiloja on kohenneltu sisäpuolelta, mutta ulkoremontti odottaa kasitielle luvattua eritasoristeystä. Kauppias haluaa ensin nähdä, miten paljon risteys muuttaa maisemaa, ennen kuin suunnittelee uuden julkisivun kaupalleen.
- Viimeksi olemme uusineet kaupan kylmälaitteet. Katkeamaton kylmäketju on ollut arvossaan etenkin tänä kesänä.
Heikkilän lihatiskillä myydään 95 % suomalaista lihaa. Kaikkein parhaimmat pihvit tulevat Nyyssösen mukaan kuitenkin Argentiinassa tai Brasiliassa kasvatetuista häristä. Meillä lihantuotanto on ollut lähinnä maidontuotannon kylkiäinen, eikä eläimiä ole juuri kasvatettu pihvejä silmälläpitäen.
Vastuu omasta kiinteistöstä painaa
35-vuotias Marko aloitti kauppiaana jo kymmenen vuotta sitten, kun vanhemmat, Leena ja Juhani Nyyssönen luopuivat liikkeenpidosta. Menneet vuodet ovat olleet täynnä pitkiä työpäiviä. Kauppiasura on elämäntapa, Marko sanoo.
- Olen töissä tavallisesti 8-23. Omaan kiinteistöön sitoutuu eri tavalla kuin jos olisin vain kauppiaana jonkun toisen tiloissa. Pienessä kaupassa pitää myös olla talonmiehenä ja juoksupoikana ja asiakaspalvelijana. Asiakkaalle kauppareissu voi olla päivän kohokohta ja olisi onnetonta, jos kauppiaalla ei olisi aikaa vaihtaa yhtään sanaa. Päivitän jatkuvasti myös kotisivujamme.
Alle 400 neliön kauppana Heikkilä saa olla auki myös sunnuntaisin. Kauppias olisi valmis vieläkin laajempaan aukioloon.
- Ilman muuta. Jos aukioloajat vapautettaisiin, olisimme varmasti avoinna myös öisin. Viereinen huoltoasema on jo avoinna ympäri vuorokauden, joten tässäkin tukisimme toisiamme, hän sanoo.
![]() |
Palvikinkku ja kokolihanakit ovat Heikkilän myydyimpiä tuotteita. Lähes kaikki myynnissä oleva liha on kotimaista ja ruhot leikataan itse, kauppias Marko Nyyssönen kertoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi