Jätteenkuljetuksen kilpailutus ratkaisematta Turussa

Turussa saadaan odottaa vuoden loppuun asti päätöstä jätteiden kuljetuksen keskittämisestä tai sopimusperusteisen nykykäytännön jatkamisesta. Kunnan järjestämässä kuljetusjärjestelmässä jätteenkuljetukset kilpailutettaisiin alueittain Turun Seudun Jätehuolto Oy:n toimesta. Ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa käsittelyssä ollut ympäristönsuojelutoimiston esitys palautettiin yksimielisesti uuteen valmisteluun 12.9. kokouksessa. Lautakunnassa ei oltu tyytyväisiä mm. eri vaihtoehtojen välisiin hintavertailuihin.

Aikalisä antaa niille valtuustoryhmille, jotka eivät ole vielä muodostaneet kantaansa, mahdollisuuden harkita asiaa tarkemmin. Turun Sanomien elokuun lopulla suorittaman kyselyn mukaan valmista kantaa ei ole mm. Vasemmistoliitolla eikä sosiaalidemokraateilla.

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf sanoo, ettei heillä edelleenkään ole lopullista kantaa, vaikka keskittäminen vaikuttaakin todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Kilpailutus itsessään voitaisiin hänen mielestään jakaa pienempiin yksiköihin, kunhan se vain järjestetään niin, ettei tule turhia ajoja.

– Meitä kiinnostaa lähinnä se, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat asuntojen vuokriin. Selvityksen mukaan Turussa jätehuoltomaksu olisi 25 senttiä asuinneliötä kohti, kun se Tampereella on vain 10 senttiä. Minusta tämä asia pitää selvittää paremmin, sillä tietojeni mukaan isoissa kiinteistöyhtiöissä tilanne voi olla toinen.

Vastustajia löytyy

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo on kaupunginhallituksen edustajana ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa. Hänen mukaansa kokoomuksen kanta on aika yksiselitteinen. – Me olemme nykyisen sopimusperiaatteen kannalla ja tullaan ajamaan sitä loppuun asti. Yritysten ja yksityisten on saatava itse kilpailuttaa palvelunsa, sitä kautta saadaan paras palvelu ja hinnat. Ja sitä kautta säilytetään myös pienet kuljetusyritykset.

- Tottakai me ollaan avoimella mielellä, mutta kun ollaan aika paljon itsekin tutkittua asiaa, on vaikea nähdä, että uudesta selvityksestä tulisi mitään sellaista tietoa, mikä muuttaisi kokoomuksen kantaa tässä asiassa, Orpo toteaa.

Yrittäjäjärjestöt ovat samoilla linjoilla. Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Staffan Sundström sanoo, että koska yrittäjien perusajatus on vapaa markkinatalouden kannattaminen, on heistä hullu ajatus, että hyvä systeemi romutettaisiin keskitetyllä kilpailuttamisella. Hän ei usko, että kilpailuttamisessa mentäisiin luvattuihin pieniin yksiköihin.

- Turun Seudun Jätehuolto Oy on mm. 25.9. lähettänyt tarjouspyynnön, jolla pyydetään tarjouksia hyötyjätteiden kuljetuksesta lähes koko seudun kuntien osalta. Sopimusaika on viisi vuotta, eikä osatarjouksia sallita. Vaikka kyseessä on vain hyötyjätteet, niin tällä rikotaan jo lupaukset, että Varsinais-Suomi jaetaan kunnittain osa-alueisiin, jotta pienyrittäjillä olisi mahdollisuus osallistua tarjouskilpaan, Sundström huomauttaa.

SKAL:n alueyhdistyksen toimitusjohtaja Tero Siitonen jakaa huolen siitä, että kunnallisen kilpailuttamisen seurauksena jätehuolto väistämättä keskittyy. – Ne jotka pystyy näin isoja tarjouksia antamaan, ovat väistämättä isoja firmoja. Jos halutaan keskittää, ne on sitten valtakunnalliset ketjuja, jotka kilpailee keskenään.

Nykyjärjestelmä paras myös markkinajohtajalle

Vaikka luulisi suuren yhtiön edustajan odottavan keskitettyä kunnallista sopimusta vesi kielellä, ei ympäristönhuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun yksikön päällikkö Antti Siipolakaan kannata nykyjärjestelmästä luopumista. – Kyllä me nähdään, että kilpailu kehittää toimintoja. Jos joku asia sovitaan viideksi vuodeksi kerrallaan, niin eihän siinä mitään kehitystä tapahdu. Eikä se ole vapaan yritystoiminnan parhaaksi – Ruotsissa esimerkiksi keskitettyyn sopimusjärjestelmään meno on nostanut hintoja ja vähentänyt kuljetusyrityksiä: siellä ei enää ole paljonkaan pieniä alan yrittäjiä.

Kunnalliseen malliin kytketty uuden jätteenpolttolaitoksen suunnittelu Orikedolle on myös ihmetyttänyt Antti Siipolaa. – Polttaminen on täysin vanhanaikainen tapa käsitellä jätettä. Sehän on EU-direktiivienkin mukaan jätteen hävittämistä, ei kierrättämistä. Meidän uusi jätteenkäsittelylaitoksemme Saramäessa pystyy kierrättämään jopa yli 90 prosenttia sinne tuodusta teollisuus- ja rakennusjätteestä, joka aikaisemmin meni kaatopaikalle tai poltettavaksi. Meillä on käyty Italiasta asti tutustumassa näin moderniin jätteenkäsittelyyn.



Joona Räikkä hoitaa SITA-yhtiön keräyksiä Turun Nättinummessa.

Anneli Perkiö

Julkaistu 10/2006        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa