Lisää liiketoimintaa julkisista hankinnoista
Laki julkisista hankinnoista uudistuu ensi vuoden alussa. Sekä yrittäjät että kunnissa hankintoja tekevät joutuvat jälleen uuden tilanteen eteen. Uudessa hankintalaissa mm. kansalliset kynnysarvot ovat muuttuneet: tavaroiden ja palveluiden kohdalla raja on 15 000 euroa, terveydenhoito- ja sosiaalipalveluissa sekä eräissä työvoimapalveluiden koulutushankkeissa 50 000 euroa ja rakennusurakoissa 100 000 euroa.
Tarjousten arviointiperusteet ovat myös muuttumassa. Tarjouspyynnössä on ilmoitettava arviointiperusteet tärkeysjärjestyksessä ja tarjouksia on verrattava jokaista arviointiperustetta käyttäen. Hankintapäätös on perusteltava näiden ennakkoehtojen mukaan.
Yrittäjän ei kannata aristella uutta lakia, vaan ottaa se mahdollisuutena. Kuntien ja kuntayhtymien hankinnoissa volyymit ovat suuret, vuonna 2004 lähes 30 miljardia euroa. Sieltä löytyy mahdollisuuksia myös pk-yrittäjille.
Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestää kaksi seminaari- ja keskusteluiltaa, joissa asiaa tarkastellaan tasapuolisesti niin kunnan kuin yrittäjänkin kannalta. Ensimmäinen tilaisuus oli Paimion kaupungintalolla 28.9. Illan asiantuntijoina olivat Leena Piekkola Suomen Kuntaliiton ja Kauppa- ja teollisuusministeriön rahoittamasta Julkisten hankintojen neuvontayksiköstä sekä kehittämispäällikkö Ismo Partanen Suomen Yrittäjistä. Toinen tilaisuus toinen järjestetään Laitilan valtuustosalissa 17.10.
Tarjouspyyntö ja tarjous suunniteltava huolella
- Tärkeintä on suorittaa koko hankintaprosessi oikein. En usko, että tuotetta tai palvelua valittaisiin kovinkaan usein halvimman hinnan perusteella, vaan useimmiten päädytään kokonaistaloudellisesti edullisimpaan ratkaisuun, joka ei ole välttämättä se halvin. Kyse on mahdollisimman hyvän hinta-laatusuhteen löytämisestä, Leena Piekkola painotti omassa puheessaan.
- Ostajan pitää osata määritellä, mitä hän on ostamassa. Ostajan pitää myös tuntea markkinat, joten seurustelu yrittäjien kanssa on jopa suositeltavaa, Piekkola vinkkaa. Myös aikaisemmat yhteistyökumppanit pitää kilpailuttaa. - Jos se on ollut hyvä kumppani, kyllä se sen tarjouskilpailunkin voittaa.
Ismo Partanen lisäsi tähän, että aktiivinen, aikaansa seuraava yrittäjä ottaa selvää asioista jo siinä vaiheessa, kun kunnassa vasta suunnitellaan hankintoja. – Julkinen organisaatio ostaa aina tarpeeseen. Yrittäjää auttaa, jos hän tietää etukäteen esimerkiksi budjettiraamit, joissa eri hankintayksiköt toimivat. Silloin hän osaa tehdä sopivan tarjouksen.
Reaaliaikaista tietoa käynnissä olevista hankintamenettelyistä ja ennakkotietoa tulevista hankinnoista saa esimerkiksi HILMAsta, joka on kauppa- ja teollisuusministeriön ylläpitämä sähköinen ilmoituskanava. EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen ilmoittaminen on hankintayksiköille pakollista.
Toinen keskustelutilaisuus järjestetään 17.10. Laitilan kaupungin valtuustosalissa. Ilmoittautuminen Hanna-Mari Huttuselle, puh. 040 700 86 14 tai sähköpostilla h.huttunen@luukku.com.
![]() |
Leena Piekkola kertoi, että Julkisten hankintojen neuvontayksikkö on täysin objektiivinen. Se palvelee niin kuntien hankintayksiköitä kuin yrityksiä ja yhteisöjä. |