Kakluuni kaipaa säännöllistä käyttöä

Satavuotiaasta kaakeliuunista korjaamalla uudenveroinen

Naantalilainen Jari Tamminen on ottanut elämäntehtäväkseen vanhojen kakluunien säilyttämisen. Hän on yksi Suomen harvoista ammattilaisista, joilta sujuu satavuotiaan kaakeliuunin purkaminen ja uudelleenpystytys. Nyt, kun kakluunit ovat taas arvossaan, Tammisen osaamista tarvitaan ympäri maata. Seuraava vapaa aika kakluunimestarilla on ensi vapun tietämillä.

Tamminen rakentaa kakluuneja jo neljännessä polvessa.

- Isoisoisäni, 1856 syntynyt David Tamminen pystytti kaakeliuuneja. On mukavaa ajatella, että hänen tekemiään uuneja on yhä käytössä, Jari Tamminen sanoo.

Kakluunikeisari -nimisen yrityksen 2002 perustanut Tamminen ei lähtenyt isänsä jalanjäljille suoraan koulusta. Hän on työskennellyt muutaman vuoden luokanopettajana Turussa ja kyläkauppiaana saaristossa, ennen kuin antoi periksi intohimolleen.

- Näin voi sanoa, olen tosiaan intohimoisen kiinnostunut kaakeliuuneista. Työni on erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Tulipesä kertoo korjaustarpeen

Vanhan ajan kaakeliuuni on eri asia kuin nykypäivän kaakeloitu uuni. Uunit tehtiin kestämään ja ne pystytettiin kohteeseen käsityönä. Kakluuni kestää säännöllisessä käytössä 80-100 vuotta, Tamminen kertoo. Korjaustarpeesta viestittävät tulipesän alkava mureneminen ja kaakelisaumojen suureneminen varsinkin tulipesän ympärillä.

- Jos kaakeleissa ilmenee liikettä, ollaan jo vähän myöhässä. Paras korjausaika on silloin, kun tulipesään tai hormiin alkaa putoilla murentuvaa kiviainesta. Jos on epävarma uunin kunnosta, kannattaa pyytää uuninkorjaajaa, nuohoojaa tai palotarkastajaa katsomaan. Aina, kun pitempään käytöstä pois ollut uuni otetaan käyttöön, pitää tehdä tarkastus, Tamminen sanoo.

Vanhan uunin purkaminen ja uudelleenpystytys vie Tammiselta keskimäärin kaksi ja puoli viikkoa.

Pesää ei saa ahtaa täyteen

Kakluunikeisarin toimenkuvaan kuuluu myös uunien keräily. Hän ostaa kaakeliuuneja purkutaloista ja myy ne sopiviksi katsomiinsa paikkoihin. Kauneimmat uunit pysyvät varastossa odottamassa oma unelmien taloa, johon ne saa pystyttää.

Jari Tamminen tähdentää kakluunien oikean käytön merkitystä. Käyttämätön uuni kärsii pian kosteudesta, joten pesällinen silloin tällöin on paikallaan sielläkin, missä ei säännöllisesti asuta.

- Vanhat uunit on rakennettu taloudelliseen puunkäyttöön. Tulipesät ovat pieniä, eikä niitä saa ahtaa täyteen. Paras tapa lämmittää on polttaa pesällinen aamuin illoin. Sillä tavalla huonelämpökin pysyy tasaisena. Puut sytytetään päältä, jolloin palaminen tapahtuu mahdollisimman puhtaasti. Eikä uunissa sitten polteta muuta kuin puhdasta puuta, sytykkeenä saa käyttää vähän sanomalehteä.


Jari Tamminen pystytti tämän jugend-tyylisen kaakeliuunin Turun Pohjolassa sijaitsevaan puutaloon. Uuni on peräisin Marttilasta.

-Pirkko Varjo

Julkaistu 10/2006        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa