Suomen sopeuduttava globaaliin markkinaan
Teknologiateollisuus työllistää Suomessa 200 000 ihmistä ja välillisesti vähintään toisen mokoman, joten kyse ei ole aivan pienistä asioista, kun alan suhdanteet vaihtelevat. Ja Suomi on muutoksen kourissa edelleen, varoittaa Pekka Heikonen Teknologiateollisuus ry:stä. – Maailmalla on lähes yhtäkkiä tullut 2,3 miljardia uutta ihmistä markkinoiden piiriin. Suomikin joutuu tässä rytäkässä kansainvälistymään vielä paljon. Lyhyellä tähtäimellä meillä menee hyvin, mutta miten me pärjäämme tulevina vuosina?
Heikonen myöntää, että tuntuu hullulta puhua negatiivisista asioista, kun nyt kumminkin näyttää niin hyvältä. – Mutta kunhan Aasian tämänhetkinen huippukysyntä tasoittuu – samalla kun he kehittävät omaa tuottavuuttaan – kun suhdanne vääjäämättä laskee, olemme uudessa kilpailutilanteessa, hän varoittaa. – Näin se vain menee, tilanne on aika raadollinen.
Loimaalaisen Pemamek Oy:n toimitusjohtaja Pekka Heikonen on vaikuttanut valtakunnallisen Teknologiateollisuus ry:n hallituksessa jo kymmenkunta vuotta. Varapuheenjohtajana hän on ollut tämän vuoden ja lisäksi hän on yhdistyksen PKT-valiokunnan puheenjohtaja. Hänen oma yrityksensä valmistaa metalliteollisuudelle mm. työkappaleiden käsittelylaitteita ja hitsausautomaatioita sekä materiaalin käsittely- ja kuljetuslinjoja. Yritys on siis pitkälle riippuvainen muiden alan toimijoiden menestymisestä.
- Suomen teollisuuden on nyt osattava sopeutua maailmanmenoon. Siinä tarvitaan verkostoliiketoimintaa, hyvää johtamista ja uudistumiskykyä, luettelee Heikonen. - Suomen vahvuus ei ole massatuotteet vaan yksilölliset, räätälöidyt ratkaisut ja erikoistuminen. Kilpailukyky laajemmilla markkinoilla löytyy syvemmästä teknisestä osaamisesta. Suomalaisten isona vahvuutena on ollut kyky soveltaa uutta teknologiaa, mistä isot, vahvat Nokia, Kone ja Metso ovat olleet esimerkkejä muillekin.
Kilpailuedellytykset kuntoon
- Yrittäminen – ja omistaminen – pitää tehdä kannattavaksi Suomessa. Valtiovallan tulisi huolehtia siitä, että tuotantotoiminta ja investoiminen on mielekästä, Pekka Heikonen vaatii. Yritykset ovat kyllä halukkaita panostamaan tuottavuuteen, hän vakuuttaa.
Yrityksissä pitää kannustaa yritteliäisyyttä: työntekijöille pitää antaa haasteita ja vastuuta. - Yritteliäisyyttä on myös sellainen joustavuus, mitä nykyajan liikemaailmassa tarvitaan. Työpaikoilla on saatava sopia asiat toimiviksi, Heikonen sanoo. Myös välilliset työvoimakustannukset on saatava kuriin, vaatii hän.
Heikosen mielestä nyt olisi panostettava myös infrastruktuuriin. - Tieverkkoa pitäisi parantaa radikaalisti, se olisi suomalaisen elinkeinoelämälle suuri piristysruiske - pelkkä E18 ei riitä. Tarvittaisiin myös moottoritie Helsingistä Rovaniemelle ja Turusta Joensuuhun. Sillä olisi jo todellista merkitystä ja se parantaisi alueellista kilpailukykyä. Kasvukeskusten ympärille voisi syntyä lisää satelliittialueita teollisuudelle, kaavailee Heikonen. Esimerkiksi Pemamekin tehdas sijaitsee Loimaalla. Heikonen näkee, että se on heille hyvä toimintaympäristö: Turku, lentokenttä ja satama ovat kuitenkin lähellä.
![]() |
Pekka Heikosen oma yritys on hyvin mukana kansainvälisillä markkinoilla. Taustalla testataan Espanjaan menevää hitsausrobottia. |
–ap