Työ tekijäänsä kiittää – kiittääkö tekijä työtään?
Tämänvuotisilla Turun Messuilla päätöspäivää isännöi Turun työvoimatoimisto. Päivän aikana keskusteltiin monista työmarkkinoihin liittyvistä aiheista, ja keskustelijoina oli eri alojen asiantuntijoita. Osallistuin yrittäjien ja yrittäjäjärjestön edustajana työmarkkinapaneeliin, jossa pohdimme maaherra Rauno Saaren alustuksen jälkeen aihetta "Kuka tekee työt tulevaisuudessa?"
Kun puhutaan samaan aikaan työvoimapulasta ja työttömyydestä, on pakko pohtia, mistä oikein puhutaan? Vältteleekö työ tekijää vai tekijä työtä? Työn laatu on monessa työpaikassa muuttunut, eikä suorittavaa työtä enää kaikilta osin tehdä ihmisvoimin. Yksi henkilö voi hoitaa suurempaa "tonttia" tuotannossa kuin ennen. Tuotannossa siirrytään suurempiin ja tehokkaampiin tuotantoyksiköihin. Kotimaassa ei enää tuoteta kaikkea, vaan osa työvoiman tarpeesta ostetaan ulkomailta. Pelkkä voiton tavoittelu arvona johtaa väistämättä tähän.
Pienten ja keskisuurten yritysten tehtäväksi on Suomen hallituksen laatimassa yrittäjyyden politiikkaohjelmassa annettu 100 000 uuden työpaikan luominen. Yritysten ja yrittäjien merkitys taloudellisen kasvun ja työllisyyden luojina suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaa. Löytyykö tulevien vuosien Suomessa toimintaansa jatkavia ja uusia yrittäjiä, ja löytävätkö he työlle tekijöitä? Pohdimme seminaarissa kysymystä, kohtaavatko tarjolla oleva työvoima ja työmarkkinat.
Ehkä työttömyyden perimmäiset syyt löytyvät nopeasti muuttuvasta osaamistarpeesta ja ammattitaidon vanhenemisesta. Koulutuksen pitäisi pystyä nopeasti reagoimaan elinkeinoelämän tarpeisiin. Oppilaitosten ja yritysmaailmaan pitäisi pystyä hyvään yhteistyöhön ja kohdentaa koulutus oikeaan osoitteeseen. Viime aikojen taantumat ja talouselämän nopeat käänteet ovat vaikeuttaneet koulutuksen suunnittelua ja työvoiman kysynnän arviointia. Perustyöntekijöitä kuitenkin tarvitaan aina.
Tärkeiden kädentaitojen olisi aika taas nousta kunniaan, sillä kaikkia ei kuulu kouluttaa IT-nörteiksi eikä multimediaguruiksi. Varsinais-Suomen maakuntaennusteen mukaan työvoimapulaa tulee olemaan muun muassa rakennus- ja kuljetusalalla. Jos suomalaisia eivät nämä työt kiinnosta, tekevätkö nämä työt maahanmuuttajat, joita Suomessa asuu nykyään jo lähes 104 000.
Kirsi-Marja Kajander
Puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät