Mestarit työssä – Matti Partanen ja Villa Volter
Mestarit
Työelämän ja koulutuksen saumaton yhteistyö on äärimmäisen tärkeä asia niin työnantajien kouluttajien kuin yhteiskunnan työllisyydestä huolehtivien tahojen kannalta. Se on myös kehittämiskohde, joka vaatii jatkuvaa huomiota sekä uusien yhteistyökeinojen testaamista nyt ja tulevaisuudessa.
Jotta koulunpenkiltä työelämään siirtyisi osaavaa ja ammattitaitoista väkeä, on opettajien ja kouluttajien ajantasainen ja monipuolinen osaaminen ensisijaisen tärkeää. Myös näyttötutkintojärjestelmä – jonka avulla aikuiset ovat voineet jo yli kymmenen vuoden ajan osoittaa ammattitaitonsa näytöillä työelämässä ja saada osaamisestaan virallisen tutkintotodistuksen – antaa sekä mahdollisuuksia että haasteita työelämän ja oppilaitosten yhteistyölle.
Yrityselämässä eletään ajan hermolla ja muutokset tapahtuvat kiihkeässä tahdissa, toisin kuin yleensä koulu- ja oppilaitosmaailmassa ajatellaan tapahtuvan. Kehityksen seuraaminen ja sen vauhdissa pysyminen jo yleissivistävässä mutta eritoten ammatillisessa koulutuksessa on välttämätöntä, kun tavoitteena on vastata elinkeinoelämän työvoimatarpeisiin.
Turun Kesäyliopiston viime vuonna käynnistämä ESR-projekti Mestarit työssä – Opettajien työelämäjaksot pyrkii vastaamaan sekä kouluttajien että työmarkkinoiden tarpeisiin Turun talousalueella. Tavoitteena on opettajien työelämäosaamisen päivittäminen aikuis- ja nuorisotason oppilaitoksissa; ammatillista perustutkintoa opettava opettaja työskentelee 1–2 kuukautta kestävällä työelämäjaksolla oman alansa yrityksessä ja perehtyy työssä tapahtuneisiin muutoksiin.
Matti Partanen
Matti Partanen kuuli Mestarit työssä -hankkeesta työpaikallaan Raision aikuiskoulutuskeskus Timalissa kehittämispäällikkö Olli Vuoriselta. Kun lisäksi "sattui hyvä tuuri, kun naapuri perusti yrityksen ja siellä tarvittiin juuri minua" ei Partasen tarvinnut kauan miettiä: Mies tarttui tarjoukseen, jossa pääsee testaamaan ammattitaitoaan tositoimissa ja toisaalta hankkimaan alan uusimpia tietoja ja taitoja konkreettisesti tekemällä.
-Ajattelin, että se tarjoaa hyvän mahdollisuuden kehittää osaamista web-sovelluksien tekemisestä käytännössä, Partanen toteaa. Kouluttajana hän pystyy myöhemmin hyödyntämään kokemuksiaan ja kertomaan web-sovelluksien tekemisestä opiskelijoille paljon käytännönläheisemmin.
-Samoin hyvän grafiikan, sisällön ja sivustojen selkeyden aikaansaaminen on ison työn takana. Eri tekniikat tulee käytännönläheisemmin tutuksi, tietoturva-asiat, web-hotellin hyvyydet ja huonoudet jne. Luettelee Partanen muita työssäoppimisjaksonsa hyötynäkökulmia.
Villa Volter
Matti Partanen kertoi naapurilleen Ulla Tammiselle Mestarit työssä -hankkeesta kuultuaan tuoreen yrittäjän suunnittelevan kotisivujen laatimista vastaperustetulle ravintola- ja majoitusliikkeelleen. Tamminen innostui ajatuksesta välittömästi; hanke tarjosi hänelle edullisen ja ammatillisesti korkeatasoisen tavan tehdä, tänä päivänä yritykselle kuin yritykselle elintärkeät, kotisivut. Samalla Tamminen sai paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että sivustojen sisältö ja ulkomuoto tulevat "tavallaan oman näköisiksi".
Ulla ja Matti olivat ennestään tuttuja ja yhteistyötä oli tehty jo aiemmin tuttavankauppana. Askel varsinaiseen työntekijä-työnantajasuhteeseen ei ollut kovin suuri. Ulla Tamminen oli jo saanut näyttöä Partasen ammattitaidosta tämän toimiessa hänen atk-tukihenkilönään. Työsuhteen lyhyt kesto, kuukaudesta kahteen kuukauteen, ei myöskään Tammisen mukaan ollut ongelma, koska yrityksen kaikki muutkin työntekijät työskentelevät sesonkiluonteisesti.
Tammisen yritykselle Mestarit työssä -hanke olisi siis onnenpotku, jonka avulla hän sai kallisarvoisen ammattitaidon käyttöönsä ilmaiseksi. Lisäksi Tammisen on helppoa jatkossakin kääntyä Partasen puoleen, kun sivustoa pitää tavalla tai toisella muokata.
Yrittäjän edut
Mestarit työssä -hankkeeseen osallistui suunnitteluvaiheesta lähtien varsinaissuomalaisia julkisyhteisöjä, yrityksiä ja elinkeinoelämää. Projektin yhtenä tarkoituksena olikin edistää laajasti paikallista kumppanuutta. Mestarit työssä on työnantajalle maksuton ja antaa tälle mahdollisuuden osallistua koulutuksen kehittämiseen ja vaikkapa uusien työntekijöiden rekrytointiin. Itse asiassa työnantaja/yrittäjä voittaa tässä paljon; hän saa arvokasta tietoa koulumaailman nykyhetkestä, pääsee vaikuttamaan kouluttajien ammattitaitoon ja siten välillisesti opetettaviin asioihin sekä saa ammattitaitoisen tekijän yritykseensä. Mestarit työssä -hanke päättyy ensi vuoden lokakuun lopussa.
![]() |