Suomen Yrittäjien tavoiteohjelma 2007-2011

Yrittäjyyden vahvistaminen säilyttää suomalaiset työpaikat

Työpaikkojen säilyttäminen kansainvälistyvässä Suomessa vaatii yrittäjyyden vahvistamista. Suomen Yrittäjien seuraavalle hallituskaudelle tarkoitettu tavoiteohjelma sisältää peräti sata kohtaa, joilla yrittämisen edellytyksiä parannetaan.

- Tavoitteiden toteutuminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Edelliselle hallituskaudelle suunnattu tavoiteohjelma vaikutti ainakin siihen, että hallituksella nyt on yrittäjyysohjelma. Samoin uskon sen vaikuttaneet yrittäjien perheenjäsenten saamiseen työttömyysturvan piiriin sekä siihen, että vanhemmuuden kustannusten jakamisesta keskustellaan, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom sanoo.

Uuden tavoiteohjelman keskeisiä asioita ovat veronkevennykset, työllistämisen helpottaminen, yrittäjäriskin laskeminen kohtuulliseksi sekä yrittäjien saaminen mukaan tulopoliittisiin neuvotteluihin. Lisäksi ohjelmassa käsitellään muun muassa yrittäjän osaamista, yksinyrittäjän aseman parantamista, yksityisen sektorin asemaa julkisessa palvelutuotannossa, väyläinfrastruktuuria ja energiapolitiikkaa.

Veronkevennyksiä jatkettava

Veronkevennykset tulisi seuraavalla vaalikaudella suunnata työn verotukseen, työnantajamaksuihin sekä yritysverotukseen, SY esittää.

Valtion tuloveroasteikon portaita tulisi vähentää ja rajaveroasteita alentaa. Työeläkevakuutusmaksu pitäisi jakaa tasan työnantajan ja työntekijän kesken. Yrityksen yhdenkertaisen voiton verotuksen mahdollisuutta tulisi lisätä, nykyisellään voiton kahdenkertainen verotus tekee yrittäjän verotuksesta ankarampaa kuin esimerkiksi kiinteistöomistamisen verotus on.

Yritysvarallisuus pitäisi vapauttaa lahja- ja perintöverosta. Näin helpotettaisiin yritysten sukupolvenvaihdoksia. Samoin veroseuraamuksia pitäisi huojentaa silloin, kun yritys siirtyy työntekijän haltuun.

Työllistämisen kynnystä ja yrittäjäriskiä madallettava

Työllistäminen helpottuisi, jos työnantajan sopimusriski olisi kohtuullisempi, SY toteaa. Irtisanomissuojaa tulisi muuttaa siten, että se vastaisi yleisiä sopimusoikeudellisia periaatteita eli työsuhteen päättämiseen riittäisi hyväksyttävä syy.

Mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen tulisi lisätä.

Yrittäjäksi ryhtymisen kynnys madaltuisi, jos mahdollinen epäonnistuminen ei enää veisi yrittäjältä kotia alta. SY esittää pantatun asunnon asumisoikeusjärjestelmää, jonka turvin velallinen voisi asua kodissaan kohtuullisen ajan senkin jälkeen, kun asunto on myyty velkojen hoitamiseksi. Lisäksi velallisella tulisi olla mahdollisuus lunastaa asunto takaisin itselleen asumisoikeusajan kuluessa käyvästä arvosta.

Lomitusjärjestelmä ja kustannusten tasapuolisempi jakaminen tärkeitä

-Vahvoja asioita, uusikaupunkilainen yrittäjä Mika Reinholm sanoo. Valokuvausalalla 20 toiminut Reinholm työllistää liikkeessään yhden työntekijän.

- Suomen Yrittäjät on saanut näkyvyyttä yrittäjille, nyt meidät otetaan jo julkisessa keskustelussa huomioon. Tavoiteohjelmassa läheisimpiä asioita ovat yksinyrittäjän asema ja sen parantaminen. Ainakin lomittajajärjestelmän kehittäminen olisi hyvä. Myös työeläkemaksujen ja vanhemmuuden kustannusten jakaminen kiinnostanevat kaikkia yrittäjiä, Reinholm arvioi.

Uudenkaupungin Yrittäjien hallituksessa istuva Reinholm toivoo, että sukupolvenvaihdosjärjestelmä olisi joustavampi. Yrityksen pitäisi voida siirtyä seuraavalle sukupolvelle ilman, että se tulee kohtuuttoman kalliiksi.


Suomen Yrittäjät on tehnyt hyvää työtä tähän mennessä ainakin siinä, että julkisessa keskustelussa otetaan jo yrittäjätkin huomioon, Mika Reinholm sanoo.

Pirkko Varjo

Julkaistu 11/2006        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa