Kuvan käyttö monipuolistuu
Turun Yrittäjänaiset valitsivat pitkän linjan valokuvausalan yrittäjän Liisa Laukkasen Vuoden Yrittäjänaiseksi. Laukkanen on myynyt filmejä, ottanut passikuvia ja perehdyttänyt asiakkaitaan yhä uudistuvaan kameratekniikkaan jo 45 vuotta. Koko tämän ajan hän on tehnyt työtään melkein samassa paikassa lähellä rautatieasemaa.
- Tuossa kulman toisella puolella me aloitimme. Minulla oli siihen aikaan tosi hyvä työpaikka, mutta kun mies kertoi ryhtyvänsä yrittäjäksi, ajattelin, että kyllä minun täytyy auttaa ja mennä mukaan, Laukkanen kertoo.
Vuoden Yrittäjänainen ei pidä itseään valokuvaajana, vaikka onkin usein kameran takana. Hän näkee itsensä enemmän kauppiaana.Kuvasirkuksessa, entisessä Kuva-Sirkussa on tehty sukupolvenvaihdos ja toimitusjohtajuus on perheen pojalla Juha Laukkasella. Vanhemmat ovat kuitenkin edelleen töissä.
- Tuskin kukaan, jonka lapset jatkavat yritystä, haluaa olla kokonaan sivussa. Meille jatkajan olemassaolo merkitsi sitä, että lähdimme mukaan digitaaliajan kehitykseen ja investoimme siihen. Turussakin muutamat liikkeet lopettivat, kun eivät halunneet enää investoida ja jatkajia ei ollut. Digitaalikameroiden tulo markkinoille aiheutti vähäksi aikaa notkahduksen liikevaihtoon, mutta nyt se on tasaantunut. Ihmiset kehittävät muistikorteiltaan paljon paperikuvia, perinteisiä filmikameroita käytetään edelleen runsaasti ja meillä on myös uusia tuotteita. Juha markkinoi esimerkiksi häistä koottavia valokuvakirjoja, joita ei Suomessa ole kuin parilla-kolmella muulla kuvaamolla.
Harrastuksena aktiivinen järjestötoiminta
Liisa Laukkanen on ollut pitkään mukana Turun Yrittäjänaisissa. Hän kertoo yhdistystoiminnan tuoneen paljon ystäviä ja tervetullutta vaihtelua arkiseen työhön. Laukkanen on ollut yhdistyksen puheenjohtaja ja tiedottaja. Hallituksen jäsenyydestä hän luopui tämän vuoden alusta. Hän on ollut myös Suomen Fotokauppiaiden hallituksessa ja varapuheenjohtajana. Halu toimia yrittäjien asialla on edelleen tallella.
- Kun aloitimme, Humalistonkatu oli vilkas liikekatu, johon toivat elämää rautatieaseman asiakkaat. Nyt tuntuu kuin rautatieasemaa ajettaisiin alas. Ihmiset eivät löydä opasteita keskustaan, asemalla ei ole yleisöpuhelinta ja viimeksi sieltä vietiin pankkiautomaatti. Toimiva asema olisi kuitenkin meille Humalistonkadun yrittäjille todella tärkeä asia. Olemme puhuneet tästä päättäjille, mutta mitään ei tapahdu, Liisa Laukkanen sanoo.
![]() |
Näillä samoilla kulmilla Liisa Laukkanen on seurannut valokuvausalan kehittymistä jo 45 vuotta. |
Pirkko Varjo