Varsinais-Suomessa vielä paljon uinuvaa yrittäjäkapasiteettia
Koulutuksen ja yrittäjyyden edistäminen yhdessä liikenneyhteyksien parantamisen kanssa ovat hallituksen tämän vaalikauden tärkeimpiä asioita Varsinais-Suomen osalta, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) sanoo. Turun ja Helsingin välinen tieyhteys on saatava vihdoin kuntoon, jotta maakuntamme ei jäisi tie- eikä rautatieliikenteen pussinperäksi. Yrittäjyyttä pitää tukea erilaisia projekteilla ja myönteistä yrittäjäilmapiiriä vahvistamalla.
- Matkailussa, muilla palvelualoilla ja alinhankintatoimessa on runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia. Turun ammattikorkeakoulu ulottaa toimintansa koko maakunnan alueelle. Suomen suurimman ammattikorkeakoulun tulee kouluttaa ja tukea yrittäjyyttä, Hyssälä toteaa.
Peruspalveluministeri suhtautuu myös sosiaalipuolen yksityisyrittäjyyteen myönteisesti. Hän on vauhdittanut palveluseteleiden käyttöönoton valmistelua ja uskoo, että setelit tuovat uusia markkinoita erityisesti pienille sosiaalialan yrityksille.
- Sosiaalipalveluyritysten liikevaihto on kasvanut jo kuusi vuotta peräkkäin yli 20 prosenttia vuodessa. Vuonna 2001 sosiaalipalveluyrityksiä oli lähes 3000. Niistä 40 % tuotti asumispalveluja eri asiakasryhmille. Eniten on kasvanut yksityisten kotipalvelutuottajien määrä. Kunnille palveluseteli tuo uuden vaihtoehdon palvelujen järjestämiseksi. Seteleiden käyttöönottoa tullaan edistämään koulutuksella.
Perhevapaiden kustannuksia tasattavat
Mahdollinen KELA-korvausten supistaminen ei Hyssälän mielestä vaaranna yksityisten lääkäriasemien toimintaa. Sairausvakutuksen korvausjärjestelmää on kehitettävä siten, että julkinen ja yksityinen terveydenhuolto tukevat toisiaan ja kansalaisten oikeus hyvään hoitoon kohtuullisessa ajassa toteutuu.
- Kansallisen terveyshankkeen puitteissa tullaan parantamaan julkisen terveydenhuollon toimivuutta muun muassa säätämällä vuoden 2005 alusta lukien laki hoitoon pääsyn perusteista ja jononhallinnan periaatteista.
Perhevapaista aiheutuvat kustannukset jakaantuvat nyt epätasaisesti yritysten kesken. Onko tähän epäkohtaan tulossa muutosta?
- Hallitusohjelmassa todetaan, että perhevapaista aiheutuvia kustannuksia on tasattava nykyistä enemmän. Erityisesti nais- ja työvoimavaltaisilla aloilla pidetään tärkeänä, että perhevapaita käytettäisiin tasaisemmin. Silloin myös vapaista työnantajille aiheutuvat kustannukset jakaantuisvat laajemmin eri työnantajien kesken. Vuoden 2003 alusta tuli voimaan perhevapaiden uudistuksia. Nyt seuraamme tiiviisti, miten lainsäädännön muutokset vaikuttavat. Kansaneläkelaitoksessa on lisäksi käynnissä erillinen tutkimushanke aiheesta.
Työpaikkojen henkisestä hyvinvoinnista on pidettävä huolta
Työturvallisuuslain kokonaisuudistus tuli voimaan vuoden alussa. Uusi laki sisältää perinteisten työturvallisuusasioiden lisäksi myös kuormituksen, työntekijän työkyvyn turvaamisen ja työhyvinvoinnin. Laki on hyvä ja nykyaikainen väline työsuojeluasioiden hoitamiseen, Liisa Hyssälä sanoo.
Työpaikoilta laki edellyttää turvallisuusjohtamista ja turvallisuuden hallintaa. Se korostaa työnantajan velvollisuutta tunnistaa ja arvioida työstä aiheutuvat vaarat - niin fyysiset kuin psyykkiset - ja jatkuvasti parantaa työoloja.
- Velvollisuuksia on toki säädetty työntekijöillekin; työntekijää pidetään aktiivisena toimijana, jonka tulee huolehtia omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta. Valtiovalta on mukana monissa työnantajia ja työntekijöitä palvelevissa hankkeissa. Ministeriö seuraa työsuojeluvalvonnan vaikuttavutta ja tuottaa julkaisuja sejä työsuojelutarkastajien että työpaikkojen tueksi. Työsuojeluhallinto puolestaan parantaa jatkuvasti valvontamenetelmiään. Korostaisin sitä, että työpaikkojen kannattaa kiinnittää oma-aloitteisesti huomiota työsuojeluasioihin. Siitä hyötyvät kaikki osapuolet. Monessa varsinnaissuomalaisessa yrityksessä on jo saatu tästä hyviä kokemuksia, ministeri toteaa.
[69_133.jpg]
![]() |
Ty?n, opiskelun ja yritt?misen sovittaminen yhteen perhe-el?m?n ja vanhemmuuden kanssa on suuri haaste suomalaisessa yhteiskunnassa, peruspalveluministeri Liisa Hyss?l? sanoo. |
Pirkko Varjo