Tärkeintä saada palautetta

Hyväksi johtajaksi voi oppia

Johtamisongelmat ovat yrityksissä hyvin yleisiä. Esimerkiksi työntekijöiden sairauspoissaoloista yli puolet johtuu huonosta johtamiskulttuurista, johtamisen asiantuntija Vesa Hällfors sanoo. Hän on työskennellyt useita vuosia kouluttajana Johtamistaidon opistossa ja perusti muutama kuukausi sitten oman koulutusyrityksen.

- Työntekijät kaipaavat kaikkein eniten palautetta. Huonokin palaute on parempaa kuin ei mitään. Esimieskin tarvitsee palautetta ja viisas yrittäjä tekee vaikka asiakaskyselyjä, jos palautteen antajia ei muuten ole. Johtajaksi voi oppia, ei se mikään synnynnäinen taito ole, Hällfors sanoo.

Työelämän iskusanoja ovat sitoutuminen ja satakymmenprosenttinen panostaminen työhön. Ymmärrettävästi ne istuvat parhaiten työnantajan suuhun.

- Työnantajat valittavat, ettei kunnon työntekijöitä tahdo löytyä. Mahtaako vika kuitenkaan aina olla työntekijöissä? Pitää muistaa, että eri puolilla näkökulmat ovat erilaiset. Työnantaja voi edellyttää työntekijältään loputonta joustamista ja omistautumista, mutta kun yritys myydään, kuka korjaa voiton? Väitän, että vaikka työntekijä ei lähtisikään ylimääräiselle keikalle ilta yhdeltätoista, hän ei sen takia ole huono työntekijä.

Harhaluulojen joukkoon juristin koulutuksen saanut ja henkilöstöön liittyvien juridisten asioiden parissa paljon työtä tehnyt Hällfors pistää myös puheet irtisanomisen vaikeudesta.

- Yrittäjät pelkäävät työllistää kun luulevat, ettei huonosta työntekijästä pääse eroon. Tätä voi pitää katulegendana, sillä todellisuudessa irtisanominen ei ole niin vaikeaa.

Henkilöstöjohtamista leimaavat Hällforsin mukaan muodit ja ismit, jotka vaihtuvat määräajoin uusiin. Nyt on muodikasta ulkoistaa, mutta muutaman vuoden päästä ulkoistetut keittäjät ja siivoojat voivat hyvinkin saada työpaikkansa takaisin.

- Liike-elämässä on tärkeintä, että raha kiertää ja tämä palvelee sitä.

Keskijohto ja naiset ahtaalla

Hällfors on tehnyt ja tekee edelleen paljon töitä isojen konsernien kanssa. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat keski-ikäiset, keskijohdossa työskentelevät ihmiset, hän sanoo.

- Nelikymppiset esimiesasemassa olevat ovat jopa pelottavan synkkää joukkoa. He ovat usein aivan kypsiä työhönsä ja kuitenkin sitä pitäisi jaksaa vielä kymmeniä vuosia. Varsinkin naisilla on kovia paineita, myös ihan työuran alusta asti. Naiset pyrkivät täydellisyyteen, miehet ehkä kuitenkin osaavat ottaa rennommin.

1- ja 3-vuotiaiden poikien isällä oman HR Directio -yrityksen perustaminen on parantanut elämän laatua. Entiset, sadoissa lasketut matkapäivät ja hotelleissa vietetyt yöt ovat vaihtuneet kotitoimistoon ja lyhyempiin työmatkoihin.

- Lasten ei tarvitse enää kysellä, että koska isä tulee meille kylään, Hällfors hymyilee. Ja kuin vahvistukseksi päiväunilta herännyt kuopus parahtaa isän perään, kun tämä menee pihalle valokuvausta varten.


Työnantajan olisi hyvä välillä astua työntekijän saappaisiin ja yrittää asettua tämän asemaan. Työntekijä ei välttämättä ole huono, vaikka hän ei suhtautuisikaan yritykseen kuin omaansa, Vesa Hällfors sanoo.

Pirkko Varjo

Julkaistu 11/2006        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa