Juurikkaanviljelyn jatkaminen viljelijöille ainoa vaihtoehto
EU:n sokeriuudistus merkitsee sitä, että Suomessa on mahdollista tuottaa tämän vuoden jälkeen raaka-ainetta ainoastaan yhden sokeritehtaan tarpeisiin. Kahdesta vaihtoehdosta Danisco ja Lännen Tehtaat ovat tehneet päätöksen sulkea Salon tehtaan - heti kun syksyn juurikkaat on jalostettu. Danisco saa lopettamisesta korvausta, mutta ympäröivän maakunnan 1200 juurikkaanviljelijää jää tyhjän päälle. Puhumattakaan sokeritehtaan sadasta työntekijästä.
Ajatus, että pahimmassa tapauksessa sokeritehdas suorastaan purettaisiin ja pitkälle erikoistunut ja tehokas juurikkaanviljely lopetettaisiin koko alueella, on järjetön. Sokerintuotannon sijaan onkin ehdotettu etanolintuotantoa lähes samoilla laitteistoilla. Bioenergian projektipäällikkö Ari Pulkkinen Salon Seudun Kehittämiskeskuksesta on enemmän kuin toiveikas sen suhteen, että järki voittaa.
- Sokerijuurikashehtaarilta saatava etanolin määrä on noin 5 kuutiota. Ohrastakin saadaan vain 500 litraa ja ruokohelpistä pelkästään 50 litraa hehtaarilta. Juurikkaan viljely on yksinkertaisesti järkevää. Sitä ei ole myöskään helppo vaihtaa muuhun, sillä se on hyvin tekninen laji, Pulkkinen perustelee.
Salon Seudun Kehittämiskeskus on lähtenyt hakemaan osakkaita yhtiöön, joka ostaisi Salon sokeritehtaan ja alkaisi valmistaa siellä etanolia. Halukkaita tahoja löytyy runsaasti. – Yli puolet juurikkaanviljelijöistä ilmaisi halunsa lähteä mukaan, muita ovat mm. rehuntuottajat, Lännen ja Raision rehutehtaat ja jakeluyhtiöt, Ari Pulkkinen luettelee. Hän on itse toiminut perustettavan yhtiön lukuun jo jonkin aikaa.
Laaja kiinnostus kertoo siitä, että sokerijuurikkaan viljelyllä on paljon kerrannaisvaikutuksia paikalliseen elinkeinoelämään. Mm. sadonkorjuukauden kuljetusprosessi antaa merkittävästi työtä liikennekalustolle, eikä tähänkään tulisi muutoksia, jos juurikkaan viljely jatkuisi.
Ari Pulkkinen uskoo, että etanolintuotanto päinvastoin lisäisi juurikkaan viljelyä, sillä siihen EU:lla ei ole rajoituksia. – Rajoitukset ovat tähän asti alentaneet tuottavuutta. Nyt saataisiin kalliit koneet hyötykäyttöön, kun viljelypinta-alaakin voisi kasvattaa. Esimerkiksi Perniössäkään, jossa saadaan parhaat sadot juurikkaasta, ei juurikkaalla ole kuin 20 prosenttia viljelyalasta.
Pulkkinen kuitenkin myöntää, että realistisesti yhtiötä voidaan lähteä perustamaan vasta siinä vaiheessa, kun saadaan tieto tehtaan hinnasta. Se taas riippuu siitä, millaisen korvauksen Danisco tulee saamaan sokerintuotannon lopettamisesta.
–ap