Turvallisuuden eteen tehtävä muutakin kuin hyviä suunnitelmia
Turvallisuus on tehokkuutta ja tuloksellisuutta painottavilla markkinoilla asia, joka helposti jää liian vähälle huomiolle. Tapaturma voi aiheuttaa yritykselle valtavat menetykset ja pahimmassa tapauksessa pysäyttää työt kokonaan. Yritykset ovatkin heräämässä siihen, että turvallinen työpaikka vähentää kustannuksia.
Turvallisuudesta tulisi tehdä tapa ja riskitekijät tiedostaa jatkuvasti.
– Rutiinit ja vanhat toimintatavat ovat usein suurin turvallisuusriski yrityksissä. Työtä ei ajatella turvallisuuden kannalta ja tällöin tapaturmavaara on suuri, turvallisuusinsinööri Timo Aali, Turussa toimivan Insinööritoimisto Timo Aalin perustaja, kertoo.
Turvallisuusalan konsulttipalveluja, kuten riskianalyysejä sekä turvallisuus- ja työsuojelukoulutusta tarjoavan Aalin mielestä yrityksissä tulisi enemmän raportoida ja analysoida vaaratilanteita sekä sattuneita tapaturmia.
– Läheltä piti -tilanteita ei myöskään saisi sivuuttaa. Niitä tarkastelemalla voidaan ehkäistä onnettomuuksia. Joka tilanteessa tulisi arvioida riskejä ja pohtia, mitä vaaroja työhön liittyy, Aali opastaa.
Johdon asenteiden oltava kohdallaan
Turvallisuudesta tulee monille mieleen valvontakamerat tai hälytyslaitteet. Suurin riskitekijä on kuitenkin ihminen. Helpoin ja tehokkain ratkaisu turvallisuuden parantamiseksi onkin yrityksen henkilökunnan kouluttaminen ja asenteiden muokkaaminen.
Turvallisuustoimenpiteet jäävät yrityksissä liian usein odottamaan toteutustaan. Pelkkä ongelmien tiedostaminen ei riitä, jos konkreettisiin toimiin ei ryhdytä.
Ulkopuolinen taho havaitsee usein yrityksen riskitekijät omaa väkeä paremmin.
– Koko organisaation tulisi johtoa myöten olla sitoutunut turvalliseen toimintatapaan. Ei riitä, että nimetään erillinen turvallisuuspäällikkö, jos johto tai työntekijät ovat välinpitämättömiä. Kun turvallisuudesta tulee tapa, kiinnitetään riskitekijöihin enemmän huomiota, ja tapaturmat vähenevät, Timo Aali selvittää.
Hyvää asennoitumista turvallisuustyöhön vaatii yritysten johdolta myös Fennian Turun konttorin riskienhallintainsinööri Jari Kivimäki.
– Turvallisuutta pitäisi ajatella myös taloudellisesti heikompina aikoina sekä kiireen keskellä, Kivimäki muistuttaa.
Pk-yritysten tapaturmat yhä kohtalokkaampia
Työturvallisuus ei koske vain suuryrityksiä. Onnettomuuksia tapahtuu kaikenkokoisissa yrityksissä, ja yhä useammin myös pk-yrityksissä tapaturmilla on vakavia seurauksia.
– Suuryritykset teettävät usein hankalat ja vaaralliset työt pienemmillä urakoitsijoilla. Jos tällaista työtä tekevässä pk-yrityksessä sattuu onnettomuus, voi pahimmassa tapauksessa koko tuotantoketju seisahtua. Turvallisuus on yhä tärkeämpi kriteeri myös alihankkijoiden valinnassa, Kivimäki selvittää.
Pk-yrityksissä tapaturmariskit ovat keskimäärin suhteellisen korkeita. Varsinaisia onnettomuuksia sattuu harvoin, minkä johdosta turvallisuusajattelu jää normaalin yritystoiminnan varjoon. Kuitenkin riskitekijät ovat olemassa, ja tapaturman sattuminen on vain ajan kysymys.
Vakuutusyhtiö Fennia selvittää asiakkaittensa riskit ja laatii riskinhallintaohjeet sekä tekee turvatarkistuksia. Onnettomuuksien minimointi on sekä vakuutusyhtiön että yrityksen etu. Fennia on lanseerannut oman Turvallisuuskymppi-ohjelmansa etenkin pk-yritysten turvallisuuden parantamiseksi.
Jari Kivimäki muistuttaa, että vakuutuksista huolimatta yritysten on huolehdittava turvallisuudesta. Tapaturma ja siitä seuraava työnseisaus tuottavat aina tappiota yritykselle.
– Menestyvä yritys kiinnittää huomiota turvallisuuteen, Kivimäki kiteyttää.
[73_aali.jpg]
![]() |
Ty?turvallisuudessa on Timo Aalin mielest? kyse vaarojen tiedostamisesta ja riskitt?m?st? toiminnasta. |
Mikko Mentula