Neuvontaa pienrakentajille ja oppia ammattilaisille
Joka torstai pari Turun Rakennusmestarit ja –insinöörit AMK- yhdistyksen Mestaripörssiläistä neuvoo pienrakentajia ja remontoijia Turun Rakennuskeskuksessa. Maksuton neuvontapalvelu on kysyttyä ja suosittua, ja toteuttaa Rakennustaidon edistämissäätiön 50 vuotta sitten kirjaamaa tavoitetta kehittää ja edistää uusien rakennustapojen ja –aineiden tunnetuksi tekemistä.
Lokakuun lopussa viisikymppisiään juhlineen säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kiviranta muistuttaa varaamaan neuvonta-ajan puhelimitse etukäteen. Hän kannustaa käyttämään palvelua: - Vähin tiedoin lähdetään rakentamaan. Herätään kun ollaan ostettu tontti, ja talopaketti tulossa seuraavalla viikolla. On hyvä perehtyä edes suppeasti alan kirjallisuuteen ja varata aikaa suunnittelulle. Näin menetellen olisi tietoinen, mitä tarvitsee edetäkseen vaativassa projektissa, Kiviranta selvittää ja jatkaa: – Neuvonta on puolueetonta ja ammattilaisilla neuvojilla itsellään käytännön kokemusta.
Näyttely esittelee perusmateriaaleja
Juuri pienrakentajille suunnattu neuvonta on säätiön keskeisintä toimintaa. Myös ammattirakentajat, suunnittelijat ja konsultit kouluttautuvat säätiön kursseilla. – Olemme yhteyksissä alan oppilaitoksiin Varsinais-Suomessa. Opiskelijat vierailevat luokittain opettajan johdolla tutustumassa säätiön näyttelyyn ja toimintaan, Kiviranta kertoo.
Jo vuonna 1956 avattu rakennusmateriaalinäyttely toimii edelleen samoissa, tosin uudistetuissa tiloissa, jonne näytteilleasettajat rakentavat omat osastonsa. Esillä on perusasioita: tiiltä, levyjä, lämpöeristeitä. Vuosittain Rakennuskeskuksessa vierailee liki 10 000 henkilöä. Tiloissa toimii alan kirjakauppa ja auditorio. Säätiön toimintaa rahoitetaan muun muassa kirjamyynnistä ja tilojen vuokraamisesta saatavilla tuloilla. Säätiö työllistää puolitoista henkilöä.
Puolessa vuosisadassa on tapahtunut muutoksia: - Perustajien aikoihin ei tehty elementtitaloja. Ensimmäinen nousi Turkuun 1958 käynnistäen muutoksen. Työmaalla tehtävä työ on vähentynyt ja siirtynyt tehtaisiin. Rakennuskoneet ovat kehittyneet oleellisesti, ja raskaan fyysisen työn osuus on laskenut, Kiviranta pohtii.
–a-ss