Juhlaan saa – ja pitää - pukeutua
Juhlakausi on nyt alkamassa ja itse kunkin kalenteri täyttyy erilaisista tilaisuuksista. On virallisempaa juhlaa ja firman pikkujoulua. Perinteisesti naiset ovat tässä vaiheessa hamstranneet hepeneitä vaatekaupoissa ja miehet kaivaneet sen ainoan edustuskelpoisen pukunsa naftaliinista. Mutta miten juhlaan oikeastaan pitäisi pukeutua?
- Jos kutsussa ei ole ilmoitettu pukeutumiskoodia, ensimmäiseksi kannattaa kysyä itseltään, mitä teen, ketä kohtaan ja mihin kellonaikaan, kiteyttää tapakouluttaja Helena Valonen problematiikan. Hän on 13 vuoden ajan luennoinut ja pitänyt tapakoulutuksia kouluissa, yrityksissä sekä erilaisille ryhmille ja mm. kirjoittanut kahdeksan kirjaa tapatietoudesta.
- Juhlapukeutuminen on kohteliaisuutta isäntää ja muita vieraita kohtaan, mutta sillä voi myös viestittää muille kuuluvansa tähän ryhmään. Suomalaisilla on vielä sääty-yhteiskunnan peruja pelko pukeutua liian hienosti, mutta kyllä pukeutuminen on yksi tapa erottaa arki ja juhla. Pukeutumisella voi virittäytyä juhlatunnelmaan, Valonen rohkaisee.
- Asiallisuus ja tilanteeseen sopivuus pitäisi pitää mielessä. Päivätilaisuuksissa naisella ei saa näkyä paljasta pintaa – mm. paljaita sääriä ei kuulu näyttää, eikä ole sopivaa pukeutua napapaitaan. Miehillä pitää olla kokopuku, ja miehenkin pitää muistaa sukkasääntö: ei ole sopivaa, että miehenkään karvaiset sääret näkyvät sukan ja lahkeen välistä.
- Illalla saa olla avonaisempaa, mutta naisten kannattaa miettiä, missä kulkee raja: se mikä sopii makuuhuoneeseen ei sovi juhlapukeutumiseen. Voisi myös katsoa, miltä ne käsivarret oikeasti näyttävät ennen kuin valitsee hihattoman puvun, Helena Valonen muistuttaa.
Iltajuhlassa nainen saa olla toki myös kevytkenkäinen: klo 18 jälkeen alkaviin juhliin voi laittaa avonaiset sandaalit, joissa varpaat ja kantapäätkin näkyvät. Päivätilaisuuksissa kengän pitää olla umpinainen.
Naiset pukeutuvat juhlaan miehen asun mukaan. Esimerkiksi jos miehellä toivotaan olevan tumma puku, se tarkoittaa, että nainen pukeutuu leninkiin, jakku- ja hameyhdistelmään tai juhlavaan housupukuun. Naisen puvun väri voi silti olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Jos mies pukeutuu frakkiin, naisella kuuluu olla täyspitkä juhlapuku.
- Miesten tumma puku on joko musta, tummansininen tai tummanharmaa. Paita on valkoinen, sukat lahkeen väriset ja kengät ohutpohjaiset. Kravatissa saa olla väriä ja taskuliinalla voi snobbailla – samoin kalvosinnapeilla ja solmioneulalla, Valonen sanoo. – Juhlassa ja liike-elämässä yleensäkään mies ei avaa missään tapauksessa kauluspaitaansa. Eikä rennoimmissakaan kotijuhlissa oteta takkia pois, ennen kuin isäntä on sen tehnyt.
Jos kutsussa toivotaan asun oleva smart casual, se ei tapakouluttajan mielestä tarkoita ihan mitä vaan. – Niihinkään juhliin ei mennä farkuissa vaan prässihousuissa. Kauluspaidassa saa olla väriä ja pikkutakin kanssa voi käyttää vaikkapa tyylikästä neuletta. Kengät voivat olla mitä tahansa muuta, kunhan ne eivät ole lenkkarit.
Rennommissakin juhlissa on syytä pitää mielessä, ettei pukeutumisellaan alita mitään rajaa. - Nuhjuinen tai epäasiallinen pukeutuminen herättää jännitteitä. Juhlissa voi olla myös ihmisiä, joilla on erilaiset kulttuuriset taustat, Helena Valonen tähdentää.
- Jos on epävarma pukeutumisensa suhteen, kannattaa keskustella työtovereittensa kanssa, ja päättää yhdessä miten mihinkin tilaisuuteen pukeudutaan, hän vinkkaa.
Kutsukortin lyhenteet:
Muista aina! V.p. tai R. S. V. P. = vastausta pyydetään.
Juhlapuku tai frakki (White tie, evening dress, Formal dress) = Miehellä frakki, kansallispuku tai sotilashenkilöstön juhlapuku. Myös tumma puku käy. Naisella täyspitkä iltapuku. Kunniamerkit tilaisuudesta riippuen.
Smoking eli smokki (Black tie, Dinner jacket, Tuxedo) = Musta tai tummansininen smokki ja solmuke. Naisella iltapuku, jonka pituus voi vaihdella, tai juhlava housupuku. Ei yleensä kunniamerkkejä.
Tumma puku (Dark suit, Busines suit) = Miehellä musta, tummansininen tai tummanharmaa kokopuku, valkoinen paita, mustat ohutpohjaiset kengät. Naisella hienostunut leninki, kevyt jakkupuku tai elegantti housuasu.
Arkipuku (Informal, Smart casual) = Miehellä arkipuku, puku ilman solmiota tai yhdistepuku. Yleensä kauluspaita, jossa voi olla väriä.
Vapaa-ajan asu (casual) = Miehellä siisti vapaa-ajan asu, esimerkiksi suorat housut ja neule tai kauluksellinen t-paita.
![]() |
Tapakouluttaja Helena Valosen mielestä juhlaan pukeutuminen on kohteliaisuutta isäntäväkeä ja muita vieraita kohtaan. |
![]() |
Frakissa on tyyliä - ja yliopistokaupungissa sille löytyy myös käyttöä. Sijoitusta (itse asiassa yllättävän edullista) kannattaa harkita, sillä tämä asu kelpaa seuraavat sata vuotta. Turun Pukumyynti. |
–ap