Perheyritys vaatii sitoutumista
- En tiedä onko totta, mutta puhutaan että isoisä perusti tämän yrityksen ollessaan sodasta lomalla. No, ainakin Lasiluoto Oy on perustettu vuonna 1939, kertoo yrityksen kolmannen polven toimitusjohtaja Kari Lilja.
Lasiluoto on turkulainen rakennusten lasiasennukseen ja eristyslasin valmistukseen erikoistunut yritys, jolla on tehdas myös Piikkiössä. – Oikeastaan suunnittelemme koko toiminnan siirtämistä tänne Piikkiöön yhden katon alle. Se vain todennäköisesti vaatisi tämän tehtaan laajentamista, eikä se siksi ole nyt vielä ajankohtaista, Lilja paljastaa.
Hän on yhdessä sisarensa, Marjut Jokisen kanssa ottanut pikkuhiljaa yhä enemmän vastuuta yrityksestä. Äiti, viime vuoden valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi valittu Terttu Lilja on yhä mukana yrityksessä, mutta isä Atri Lilja on jo kaksi vuotta sitten vetäytynyt aktiivisesta liikkeen johdosta.
- Kyllä hän edelleen jotain pientä hoitaa, on esimerkiksi sellaisia vanhoja asiakkaita, jotka ovat ikänsä tehneet kauppaa hänen kanssaan ja haluavat edelleen hoitaa asiat hänen kauttaan. Mutta sitä ei tapahdu päivittäin eikä edes viikoittain, sanoo Jokinen. – On silti todella hyvä, että hän auttaa silloin kun tarve vaatii.
- Isälle luopumista varmaan helpotti, kun hän keksi itselleen uuden projektin, johon sai suunnattua energiansa. Hän on nyt tehnyt tämän ajan peruskorjausta taloon, kertoo Lilja. – Äiti tekee edelleen kaikenlaisia töitä konttorin puolella: hän hoitaa mm. palkanlaskennan ja tarjouslaskentaa.
Terttu Lilja edelleen myös omistaa firmaa, joten siinäkin suhteessa sukupolvenvaihdos on Lasiluodossa vasta noin puolessa välissä. – Emme edes halua hötkyillä tässä asiassa: nyt odotetaan kaikessa rauhassa, miten lainsäädäntö muuttuu, sisarukset sanovat. He arvelevat, että koko prosessi vaatii noin kymmenen vuotta, mistä viitisen vuotta on nyt kulunut.
Apua prosessiin perhe haki PK-Instituutista, jonka ALISUKU-koulutuksen koko perhe on käynyt läpi. – Sieltä tuli kontakteja, joiden kanssa sukupolvenvaihdokseen liittyviä teknisiä asioita on voitu käydä läpi, Marjut Jokinen kiittää.
Päätös vaikeinta
Päätös lähteä sukupolvenvaihdosprosessiin ei ollut helppo kummallekaan. Molemmat ovat olleet välillä muualla töissä - haistelemassa maailmaa, kuten Marjut Jokinen sanoo. Hän on koulutukseltaan ekonomi ja veli puolestaan rakennusinsinööri.
- Kyllä toimeentulo toisen palveluksessa on niin paljon helpompaa, että joskus ajattelee, oliko sitä lopullisesti seonnut kun tähän ryhtyi. En minä kyllä kadu – pystyyhän tässä ihan eri lailla vaikuttamaan siihen mitä tekee, Kari Lilja pohdiskelee. Hän oli kymmenisen vuotta rakennussuunnittelijana mm. Berliinissä ja Helsingissä, mistä on nyt ollut suurta hyötyä Lasiluodon johdossa.
Lopullinen sysäys tapahtui vuosituhannen alussa, kun äidin sisko miehineen, jotka olivat olleet mukana firmassa, jäivät eläkkeelle. - Silloin oli viimeistään tehtävä päätöksiä, miten tästä jatketaan. Siihen mennessä sukupolvenvaihdos oli ollut vain yksi vaihtoehto muiden mukana, kertovat sisarukset.
- Kyllä kai se osaltaan perinnekin vaikutti: ainakin ne muut vaihtoehdot siinä vaiheessa kuulostivat kovin huonoilta – oliskohan tätä firmaa enää edes olemassa, jos me ei oltaisi jatkettu? Lilja miettii. - Nythän tästä olisi aika paha vaihtaa, kyllä tämä vaatii sitoutumista, lisää Jokinen.
Nuorilla yrittäjillä on edessä mielenkiintoiset ajat, sillä raaka-aineesta on pulaa ja kysyntää on paljon. – Tarjouspyyntöjä tulee todella paljon, mutta ei niistä montaa kauppaa synny, kun asiakkaat hakevat vain kustannustehokkuutta, Kari Lilja selittää ristiriitaa. – Toisaalta monet meidän asiakkaat ovat samassa veneessä meidän kanssa: joten ihmetellä täytyy, mihin se raha oikein menee? Meidän alalla sitä ei kyllä näy.
- Ei me silti olla luovutettu, eikä aiotakaan, vakuuttavat sisarukset päättäväisesti.
![]() |
Kari Lilja ja Marjut Jokinen luottavat perheyrityksen tulevaisuuteen – alan tämänhetkisistä vaikeuksista huolimatta. |
–ap