Kulttuurin sponsorointi on kahden kauppaa
Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana yli 20 vuotta vaikuttanut Alarik Repo on ollut mukana kehittämässä kulttuurisponsorointia enemmän vuorovaikutukselliseen suuntaan. Musiikkijuhlasäätiö on tarkoituksellisesti keskittynyt vain muutamaan isoon yhteistyökumppaniin. - Aika ei yksinkertaisesti riitä juosta pienten sponsorien perässä. Haluamme hoitaa yhteistyön kunnolla, jolloin molemmat todella saavat yhteistyöstä jotain, Repo sanoo. Hänen pyrkimyksenään on ylläpitää monivuotisiin yhteistyökumppaneihin säännöllistä keskusteluyhteyttä läpi vuoden.
Musiikkijuhlien budjetista sponsoriyhteistyön osuus on noin 15-20 prosenttia, mutta sen hankkimisessa on enemmän työtä kuin suhdeluku antaa ymmärtää. Ja ideaalisella tasolla sponsorirahoitus olisi silloin, kun se kattaisi noin kolmanneksen budjetista.
Musiikkijuhlien monivuotisia yhteistyökumppaneita ovat mm. Turku Energia, Turun Sanomat, Turun Seudun Osuuspankki ja TOK. Vuositasolla uusia potentiaalisia yhteistyökumppaneita käydään läpi 20-30, joista muutaman kanssa voi syntyä jotain yhteistyötä.
- Tässä täytyy olla pitkäjänteinen. Tärkeää on myös puhua sponsorin kanssa samaa kieltä eikä loukkaantua, jos yhteistyötä ei heti synnykään. Täytyy muistaa, että sponsoriraha on aina epävarmaa rahaa ja yrittää tehdä monivuotisia sopimuksia. Esimerkiksi isot yritykset voivat tehdä maailmanlaajuisia päätöksiä, jolloin paikallinenkin yhteistyö täytyy lopettaa. Olenkin joskus sanonut, että kun sponsori aivastaa, festivaali sairastaa, Alarik Repo nauraa.
Sponsori hakee oikeaa yhteistyötä
Musiikkia - ja kulttuuria laajemminkin - harrastava pankinjohtaja Irma Hyvärinen Turun Seudun Osuuspankista on tehnyt yhteistyötä Turun musiikkijuhlien kanssa jo toistakymmentä vuotta. - Haluamme tukea nimenomaan paikallista kulttuuritapahtumaa ja osaltamme alentaa kynnystä
osallistua kulttuuritapahtumiin. Samalla toivomme, että yhä useampi huomaisi tällaisten tapahtumien olemassaolon. Tämä on eräänlaista yhteiskuntavastuuajattelua meiltä, Hyvärinen toteaa.
Osuuspankki on ollut synnyttämässä kokonaista yhteistyökumppanien verkostoa kulttuurin alalla: musiikkijuhlien tilaisuuksia on järjestetty esimerkiksi Turun taidemuseossa, jota TOP myös tukee.
- Emme hae pelkkää logonäkyvyyttä. Lisäarvoa saadaan mm. asiakasetujen muodossa omistajajäsenille musiikkijuhlien joistakin lipuista tai juhlien aikaan järjestetyistä asiakastapahtumista, joihin saadaan tasokasta, meille räätälöityä ohjelmaa. Toki musiikkijuhlien asiantuntemus on käytössämme myös ympäri vuoden, kun järjestämme omia tilaisuuksia. Vinkkejä vaihdetaan puolin ja toisin.
Turun musiikkijuhlien kanssa tehdyn yhteistyön paras anti onkin syntynyt pitkäjänteisestä työskentelystä. - Aina opitaan jotain edellisestä kerrasta ja pystytään jalostamaan ideoita eteenpäin. Asioita voidaan valmistella ja aikatauluttaa yhdessä, Hyvärinen pohtii.
Musiikki on Hyvärisen mielestä hyvä sponsorointikohde, sillä se sopii kaikenlaisiin elämäntilanteisiin. - Ei tarvitse tehdä arvovalintoja. Emme ole erikoisesti korvamerkinneet musiikkijuhlille myönnettyä rahaa, omia nimikkokonsertteja lukuun ottamatta. Turun musiikkijuhlat on viime vuosina kehittynyt enemmän kaupunkifestivaaliksi, mikä on hyvä asia: ohjelmaa on eri ikäryhmille ja se on helposti saavutettavissa.
![]() |
Turun Seudun Osuuspankki tukee monenlaista kulttuuria. Irma Hyvärisen lempitaulussa musiikki saa pankkineidinkin unelmoimaan. |
–ap