Turun Kirjansitomosta vuoden 2006 Hantvärkkäri
Alati muuttuvan tekniikan keskellä on lohdullista ajatella, että jossain on vielä koneita, jotka ovat palvelleet jo sata vuotta. Kuten esimerkiksi Turun Kirjansitomossa, jonka Turun Yrittäjät valitsi vuoden 2006 Hantvärkkäriksi.
Tamperelainen kirjansitojamestari Karl Mård perusti Turun Kirjansitomo - Åbo Bokbinderi K.F. Mårdin 1904. Yrityksen ensimmäinen toimipaikka oli osoitteessa Puutarhakatu 11. Sieltä kirjansitomon tie on johtanut Puistokadun ja Akselintien kautta Vajossuontielle. Vuodesta 1978 yritys on ollut Adeniuksen perheen hallussa. Kirjansitomo työllistää kuusi ihmistä.
- Alkuaikoina kirjansitomolla oli jopa oma kauppa, jossa myytiin konttoritarvikkeita, mappeja ja vihkoja. Nyt olemme keskittyneet kova- ja pehmeäkantisten kirjojen sitomiseen. Teemme työtä, jota kirjapainot eivät tee. Isot kustantamot tekevät kirjansa itse alusta loppuun, mutta niiden ulkopuolella ilmestyy paljon kirjoja, jotka tuovat työtä meille, toimitusjohtaja Eija Adenius-Tiilikainen kertoo.
Kirjojen sitominen on yhä edelleen pitkälti käsityötä. Vanhimmat Turun Kirjansitomossa yhä käytössä olevat koneet ovat 1800-luvulta. Osa koneista on peräisin turkulaisen G.A. Zimmermannin kirjansitomon konkurssipesästä, jonka Karl Mård osti yritystoimintaa aloittaessaan.
Liikeidea vaatii uudistamista
- Alan arvostus on valitettavasti laskenut. Kirjansitomo tuntuu olevan vähän niin kuin välttämätön paha, Adenius-Tiilikainen pohtii. Kustannukset nousevat kaiken aikaa ja kannattavuus edellyttää uudistumista.
- Tulevaisuudessa pelkkä kirjansidonta ei enää elätä. Mekin tulemme varmasti kehittämään uusia palveluja.
Turun Kirjansitomon pitkäaikaisimmat työntekijät ovat olleet talossa jopa 40 vuotta. Heidän ammattitaitonsa on aarre talolle, Adenius-Tiilikainen sanoo.
- Alaa voi opiskella ammatti-instituutissa, mutta todelliseksi ammattilaiseksi tullaan vasta pitkän kokemuksen kautta.
![]() |
Ainakin satavuotias leikkuri on edelleen jokapäiväisessä käytössä, Eija Adenius-Tiilikainen kertoo. |
-pv