Kehittämishanke siivitti uuteen nousuun

Turun Kauppahallin ovet käyvät tiuhaan tahtiin

Turun Kauppahalli täytti tänä syksynä 110 vuotta. Ylä- ja alamäkiä kokenut kauppahalli on nykyään vireä ostospaikka, jonne yrittäjiä on tulossa jonoksi asti. Silmiinpistävin muutos perinteitä uhkuvassa hallimiljöössä on monikulttuurisuus. Suomalaisten kauppiaiden rinnalla työskentelevät nyt useista eri maista tulleet yrittäjät, joiden myötä myös hallin valikoimat ovat tulleet monipuolisemmiksi.

Kauppahallissa toteutettiin viime vuonna päättynyt, kolmivuotinen kehittämishanke. Projektin tavoitteena oli hallin liikevaihdon lisääminen ja yritysten tehokkuuden parantaminen. Lisäksi haluttiin kehittää kauppahallin johto-organisaatiota sekä yrittäjien ja sidosryhmien yhteistyötä. Toiminnanjohtaja Heikki Samsten on tyytyväinen tuloksiin.

- Saimme hyvin toimivan kauppahallin, jonka pohja on turvattu, vaikka vielä onkin paljon tehtävää. Asiakasmäärät nousivat viime vuonna 14 prosenttia ja liikevaihto 9 prosenttia, Samsten kertoo.

Autolla täytyy päästä lähelle

Makkaraa ja eineksiä myyvät Mirja ja Erkki Nieminen ovat pitkäaikaisia hallikauppiaita. He ostivat Toiminimi Lehtirannan vuonna 1970 ja ovat siitä pitäen palvelleet asiakkaitaan, koko ajan samalla tontilla.

- Olemme olleet täällä tiiviisti, kymmenen tuntia joka päivä. Lomaa olemme pitäneet viikon koko aikana. Kyllä tässä kovan työn avulla pärjää ja ihanat asiakkaat auttavat jaksamaan. Nyt on mukavaa, kun nuoret ovat löytäneet kauppahallin, se on tapahtunut ihan parin viime vuoden aikana, Niemiset kertovat.

Keskustan parkkiongelma haittaa hallikauppaa edelleen. Niemiset toivovat, että parkkihallit eivät söisi kaikkia kadunvarsipaikkoja.

- Ja kun suuri osa hallin asiakkaista on iäkkäämpää väkeä on tärkeää, että hallin lähelle pääsee autolla.

Yrittäminen kaikkialla samanlaista

Stefano Glorioso perusti kauppahalliin pizzerian vuonna 1993. Nyt pizzeria on myyty ja Gloriosolla on lounaspaikka käytävän toisella puolella. Hän työllistää kaksi vakituista ja kaksi osa-aikaista työntekijää.

- Ennen Suomeen tuloa pidin ravintolaa Floridassa. Yrittäminen on joka paikassa samanlaista, mutta Suomessa on ainakin vähemmän rikollisuutta. Täällä henkilökunta pysyy paremmin paikallaan, Floridassa se vaihtui enemmän. Suomessa on myös enemmän kulttuuria ja sivistystä, Glorioso pohtii.

Iltalialaissyntyinen yrittäjä on kotiutunut Suomeen suomalaisen vaimon myötä. Keväällä hän avaa kahvilan Turun uudessa pääkirjastossa.

- Kauppahalli on ollut hyvä paikka, oma sosiaalinen yhteisönsä, hän sanoo.


Mirja ja Erkki Nieminen ovat hallin pitkäaikaisimpia yrittäjiä.



Turkulaiset ovat alusta asti kohdelleet vierasmaalaista yrittäjää hyvin, italialaissyntyinen Stefano Glorioso sanoo.

-pv

Julkaistu 12/2006        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa