Restilestä Turun vuoden palveluyritys

Turussa Suomen tihein ravintolakeskittymä

Palvelualan yritys on juuri niin hyvä kuin koko sen joukkue, ravintoloitsija Ilkka Joukanen sanoo. Hän vastaanotti puolisonsa Gitte Joukasen kanssa Turun vuoden yritys -palkinnon marraskuussa.

Joukasten joukkueeseen, kolme ravintolaa sisällään pitävään Restile Oy:n kuuluu parikymmentä vakituista työntekijää sekä kesällä joukko sesonkityöntekijöitä. Nykyisistä ravintoloista ensimmäinen, ravintolalaiva Cindy, hinattiin Aurajokeen 1999. Kaksi vuotta sitten mukaan liitettiin Brahenkadulla toimiva espanjalaisravintola Tomate sekä Yliopistonkadun olutravintola Mallaskukko.

Joukasten yrittäjäntaival alkoi Hotelli Nukkumatista 1988. Sitä ennen Ilkka työskenteli hotellinjohtajana Hamburger Börsissä ja Gitte pankin asiakaspalvelupäällikkönä.

- Nyt olemme jokapaikanhöyliä. Tarjoilemme, siivoamme ja tiskaamme kaiken muun ohessa. Meistä on tärkeää myös olla asiakkaiden näkyvillä, niin, että ravintolalla on kasvot, Joukaset sanovat. Omien ravintoloiden hoitamisen lisäksi Restilellä on catering-toimintaa. Ilkka Joukasella on sommelier eli viiniasiantuntijakoulutus ja hän vetää joka viikko 2-3 viinikurssia. Suurin osa ravintoloissa tarjottavista viineistä tuodaan itse maahan.

Tiukasti säännöstelty ala

Turussa on väkilukuun suhteutettuna eniten ravintoloita Suomessa. Kilpailu on kovaa, eikä sitä helpoteta ainakaan valtiovallan tai ammattiliittojen toimesta.

- Ravintola-ala on täynnä toinen toistaan älyttömämpiä määräyksiä. Esimerkiksi pari vuotta sitten monet ravintolat asensivat kalliit ilmastointilaitteet täyttääkseen uudet tupakointia koskevat määräykset. Nyt laiteinvestointeja ei ole ehditty edes maksaa, kun tulossa on jo täydellinen tupakointikielto. Toinen hölmöys on alan sunnuntaityöstä määrätty tuplapalkka. Hyvin harvat työntekijät pääsevät nauttimaan siitä, sillä monet ravintolat ovat sunnuntaisin kiinni. Jos sunnuntaista maksettaisiin normaalipalkkaa, ravintolat olisivat auki, alalle tulisi paljon lisää töitä ja ihmiset pääsisivät syömään silloin, kun heillä olisi hyvää aikaa, Ilkka Joukanen sanoo.

Joukasten perheeseen kuuluvat isän ja äidin lisäksi 15-vuotias poika ja 13-vuotias tytär. Koko perhe harrastaa yhdessä golfia. Kesäksi muutetaan loma-asunnolle Rymättylään, jossa Ilkkaa odottaa toinen rakas harrastus, oma vesitaso. Ilkka Joukanen on myös Varsinais-Suomen Hotelli- ja ravintolayrittäjien hallituksessa sekä Hyvät Olutravintolat -ketjun hallituksessa.


Cindyssä syödään ja seurustellaan ajan kanssa, Tomate on suosittu lounaspaikka ja Mallaskukon laajaan olutvalikoimaan tullaan tutustumaan Pohjois-Suomesta asti, Gitte ja Ilkka Joukanen kuvailevat ravintolarypästään.



Cindy hinattiin paikoilleen Aurajokeen 1999.

Pirkko Varjo

Julkaistu 12/2006        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa