Työlait tulivat tutuiksi yrittäjäseminaarissa
Varsinais-Suomen Yrittäjien 20.11. järjestämässä Työlait tutuiksi -seminaarissa puhuttiin erilaisista yrittäjille tärkeistä työsuhdeasioista. Paikalla luennoimassa olivat lainopillinen asiamies, VT, Anja Tuomola sekä lainopillinen asiamies, VT, Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.
Yksi seminaarin keskeisistä teemoista oli työsopimus. Työsopimus on sopimus siinä missä mikä tahansa muukin sopimus ja tehdään riitatilanteiden varalle, siksi se kannattaa tehdä aina kirjallisena. Työsopimuksen päätyyppi on toistaiseksi voimassaoleva, sopimus on voimassa toistaiseksi, ellei muuta näytetä.
Määräaikaiselle työsuhteelle on aina oltava perusteltu syy. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi kausiluontoinen työ, sijaisuus tai sopimus määrätyn työn suorittamisesta. Jos työsopimus on tehty määräaikaiseksi työntekijän aloitteesta, siihen ei tarvita erityistä syytä, mutta on se kuitenkin hyvä kirjata sopimukseen.
Määräaikaista työsopimusta ei ole pakko sitoa loppumaan tiettyyn kalenteripäivään.
- Määräaikaisen työsopimuksen voi määrittää loppumaan esimerkiksi vakituisen työntekijän palattua äitiyslomalta. Sillä jos työsopimuksessa on mainittu tietty päivä, täytyy määräaikaiselle työntekijälle maksaa palkkaa siihen asti, vaikka vakituinen palaisikin töihin jo aikaisemmin, kertoo Makkula.
Määräaikaisille työsopimuksille ei ole olemassa varsinaista ketjutuskieltoa, mutta jokaiselle määräaikaiselle työsopimukselle on oltava erillinen perustelu. Täytyy myös muistaa, että peräkkäisten määräaikaisten työsuhteiden aikana työsuhde-etuudet kertyvät kuten toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa. Määräaikaissäätely on tehty työntekijän hyväksi.
Koeaika ei tule sopimukseen, jollei sitä erikseen kirjata siihen. Koeaika on työsuhteen alussa oleva harkinta-aika, jonka aikana työsopimus voidaan purkaa ilman muuta perustelua työnantajan tai työntekijän aloitteesta. Yleensä koeajan pituus on 4 kuukautta. Alle 8 kuukauden määräaikaisessa työsuhteessa se voi kuitenkin olla korkeitaan puolet työajan kestosta.
Seminaarissa käsiteltiin myös töistä poissaoloja, perhevapaita, sairauspoissaoloja ja vuorotteluvapaita. Lisäksi puhuttiin työsopimuksen muuttamisesta ja päättämisestä sekä vuosilomista.
![]() |