Aktiivinen kilpailuttaminen kannattaa
Sietämätön, Suomen Yrittäjissä sähkömarkkinoita seuraava johtaja Risto Suominen sanoo sähkön hintatasosta. Hintakehitys riipaisee erityisesti niitä, joiden vanhempi sopimus on umpeutumassa. Uusi on kymmeniä prosentteja kalliimpi.
Taustalla kummittelee sähkömarkkinoiden avautuminen. – Ne ovat suhteellisen pienet Pohjoismaiden kokonaiskulutuksessa. Taso määräytyy pitkälti Ruotsin ja Norjan teollisuuden mahdollisuuksien käyttää vettä sähköntuotannossa mukaan. Nyt lähestytään Keski-Euroopan hintatasoa, Suominen selvittää.
Onko yrittäjäjärjestöstä apua? – Tuomme aktiivisesti esille eri vaihtoehtoja kilpailuttamisen tueksi. Kannustamme kilpailuttamaan jakeluyhtiöitä, Suominen kehottaa ja ohjaa vierailemaan esimerkiksi energiamarkkinaviraston tai VaasaEmg:n, eli Vaasan yliopiston energiamarkkinatutkimussivuilla hakemassa tietoa ja vaikka laskureita oman kilpailutusprosessin tueksi.
Mitä odottaa valtiovallalta?
Suominen puhuu oligopolistisesta markkinatilanteesta. Eli markkinamuodosta, jossa esiintyy suhteellisen harvoja myyjiä. – Kussakin maassa on vain harvoja merkittäviä sähköntuottajia. Meillä isoimmat taitavat olla Fortum, Vattenfall ja Teollisuuden Voima.
Mitä voisimme vaatia valtiovallalta? – No juuri tämä suurimpien sähköntuottajien markkinavoimien hillitseminen olisi tarpeen, Suominen vastaa, ja kehottaa tutustumaan selvitysmies Matti Purasjoen ehdotuksiin, joista löytyy katsaus Kauppa- ja teollisuusministeriön verkkosivuilta.
Purasjoki on selvittänyt sähkön tukku- ja vähittäismarkkinoiden toimivuutta. Hän ehdottaa esimerkiksi kuudetta ydinvoimalaa riittävän tarjonnan varmistamiseksi, ja edistämään kotimaisia uusiutuvia energianlähteitä. Fortumin osuutta tuotannossa rajoitettaisiin. Uusi, suuri valtionyhtiö takaisi lisäkapasiteetin sähköntuotannossa.
- Ruotsissa on sama tilanne kuin meillä. Sieltä kantautuu viestiä jopa kilpailukyvyn menettämisen takia lopetetuista yrityksistä. Viestiä on saatava vietyä ministereille ja kansanedustajille, eri tavoin ja erilaisissa yhteyksissä, Suominen patistaa toimimaan arjen tasolla. Johtaja näkee myös valon pilkahduksen: - Kun hinta nousee tarpeeksi, kekseliäisyys lisääntyy. Paikalliset toimijat voivat synnyttää biopolttolaitoksia, ja niistä taas saadaan sekä lämpöä että sähköä. Tämä vaihotehto on esimerkiksi metsänomistajien tai kuljetusyrittäjien ulottuvilla. Niiden, joilla on biopolttomassaa omasta takaa.
Viime kuun lopulla uutisoitiin laajasti Fortumin hintaiskun lässähtäminen. Aiottu 15 prosentin korotus sai varsinkin espoolaiset tuohtumaan. Muualla maassa yhtiö aikoi korottaa taksojaan 10 prosenttia. Fortum, syystä tai toisesta, perui korotukset.
–a-ss