Parhaat kumppanit uuden tuotantotekniikan kehittämiseen

Uusikaupunkilainen yritys Novoplastik Oy ottaa neuvoja ja yhteistyökumppaneita sieltä, missä on tarjolla parasta tarvittavaa tietotaitoa. Muun muassa korkeakouluyhteistyökumppanien avulla yritys on voinut kehittää omaa tuotantomenetelmäänsä kustannustehokkaammaksi ja on saavuttanut näin edun kilpailijoihinsa nähden.

- Termoplastisuutta ja luonnonkuitumateriaaleja hyväkseen käyttävä valmistustekniikkamme on kustannustehokas maailman mittakaavassakin. Sen avulla olemme saaneet kansainvälisiä asiakkaita, kertoo Novoplastikin toimitusjohtaja Johannes Heiskanen.

Novoplastik Oy valmistaa kojelautoja sekä autojen ovi- ja kattoverhoiluja monenlaisilla kustannustehokkailla tekniikoilla, jotka perustuvat pellavan ja muiden luonnonkuitumateriaalien hyödyntämiseen. Näitä tuotantotekniikoita ei tunneta maailmallakaan vielä kovin hyvin, joten niiden kehittämisessä on ollut ja on yhä omat haasteensa.

Tekes-rahalla alkuun

Novoplastik aloitti kolme ja puoli vuotta sitten Tekes-rahoitteisen projektin, jotta tuotantotekniikan ongelmiin löytyisi ratkaisuja. Vielä vajaan vuoden käynnissä olevan projektin tarkoituksena oli kulkuvälineteollisuuden luonnonkuitupohjaisten sisustusosien valmistuksen aloittaminen.

Nyt valmistus on täydessä käynnissä, mutta siihen on tarvittu monen yhteistyökumppanin apua. Tällä hetkellä Novoplastikin yksi käyttökelpoisimmista yhteistyökumppaneista on Högskolan i Borås Ruotsissa.

Novoplastikin johdossa työskentelevä tuotekehitysinsinööri Merja Lehto tekee Boråsiin opinnäytetyötään. Siinä hän tutkii luonnonkuitupohjaisten komposiittien mekaanisten ominaisuuksien kehittämistä.

- Yrityksen kannalta on hienoa, että Merjan opinnäytetyön ohjaaja professori Mikael Skrifvars tietää luonnonkuitujen käyttämisestä lujitteena suunnilleen eniten maailmassa, huomauttaa Heiskanen.

Kouluista monenlaista apua

Myös muiden korkeakoulujen opiskelijat ovat tehneet Novoplastikille erilaisia selvityksiä ja opinnäytetöitä. Nämä opinnäytetyöntekijät ovat useimmissa tapauksissa tehneet yrityksessä samaan aikaan työharjoitteluaan.

Novoplastik Oy:n oppilaitosyhteistyön muotoihin kuuluu myös laboratoriopalveluiden ostaminen Uudenkaupungin ammatti-instituutista. Jopa luonnonkuitumateriaalin valmistukseen sopivat koneet löytyivät Jalasjärven ammatillisesta aikuiskoulutuskeskus JAKKista. Heiskanen kannustaa lisäksi työntekijöitään opiskelemaan ja kurssittamaan itseään, jos he haluavat päivittää ammatillista osaamistaan.

Novoplastik Oy

- Uusikaupunkilainen Novoplastik Oy valmistaa kojelautoja sekä autojen ovi- ja kattoverhoiluja useilla kustannustehokkailla tekniikoilla termoplastisista luonnonkuitumateriaaleista.
- Termoplastisuus tarkoittaa sitä, että käytettävä materiaali reagoi lämpöön ja näin materiaali saadaan muovattua helpommin halutun malliseksi. Luonnonkuitumateriaalit, kuten pellava, taas korvaavat ympäristösyistä aiemmin käytettyä lasikuitua auton sisäosissa.
- Kilpailuvalttina on yrityksen erikoistuminen kulkuneuvojen verhoiluosien tuotantomenetelmien kustannustehokkuuteen, joka on lähes ainutlaatuista maailmassa.
- Kolme Novoplastikin suurinta asiakasta ovat Lotuksen urheiluautot, metsäkonevalmistaja John Deere ja Valtran traktorit.
- Henkilökuntaa on 36 työntekijää.
- Liikevaihto on kolme miljoonaa euroa vuodessa.
- Novoplastik Oy:ssä on vuodesta 2003 ollut käynnissä Tekes-rahoitteinen ”Kulkuvälineteollisuuden luonnonkuitupohjaisten sisustusosien valmistuksen aloittaminen” -projekti. Projekti päättyy syyskuussa 2007.
- Korkeakouluista projektissa ovat olleet mukana Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja sen Uudenkaupungin yksikkö, aikuiskoulutuskeskukset Laitilan Innova ja JAKK sekä Ruotsissa Högskolan i Borås.


Novoplastikin toimitusjohtaja Johannes Heiskanen antaa ohjeita Juhani Kontiolle, joka valmistelee koneen asetuksia sopiviksi traktorin kojelaudan osien valuun.



Juhani Kontio valaa traktorin kojelaudan osaa termoplastisuutta hyväksi käyttävällä koneella.



Heiskasta kiinnostaisi selvittää Åbo Akademin laboratorioiden käyttömahdollisuutta yrityksensä tarkoituksiin. Kuvassa tutkija Andreas Kass ja koulutuspäällikkö Nina Söderlund Åbo Akademin FunMat-tutkimuslaboratoriossa.

-KK

Julkaistu 12/2006        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa