Uudistuneet, entistä kattavammat yrityspalvelut ovat käytössä kahden vuoden päästä
Yrityspalvelut uudistuvat. Sähköistä asiointia helpotetaan, puhelinpalvelua tehostetaan ja yrityspalveluneuvonta keskitetään yhdelle luukulle. Valtakunnallinen, kauppa- ja teollisuusministeriön johtama yrityspalvelu-uudistus käynnistyi viime syksynä. Uusien palvelukonseptien on määrä olla valmiita vuoden 2008 loppuun mennessä.
KTM asetti lokakuussa valtakunnalliset työryhmät kehittämään yrityspalveluja. Maakuntatasolla työ kohdistuu seudullisten yrityspalveluiden, kasvuyrityspalveluiden ja innovaatiopalveluiden kehittämiseen. Työtä tehdään kolmessa kokoon kutsutussa työryhmässä. Varsinais-Suomessa työryhmät muodostuvat yrityspalveluiden käyttäjistä, tuottajista ja välittäjistä. TE-keskuksen johtaja Antti Koho johtaa Varsinais-Suomen alueellista työryhmää.
- Työn lähtökohta on Varsinais-Suomessa hyvä, sillä meillä on monia palveluja jo kehitettynä, etenkin neuvontapuolella. Kehittämisen varaa löytyy kasvuyrityspalveluissa ja innovaatiopalveluissa. Eri toimialat tarvitsevat myös lisää niiden omiin olosuhteisiin kehitettyjä yrityspalveluita. Esimerkiksi informaatiotekniikkaa ei voi käyttää samalla kaavalla eri toimialoilla, Koho sanoo.
Varsinais-Suomessa hyvää yhteistyötä
Varsinais-Suomen hyvä tilanne yrityspalveluissa on syntynyt muutaman viime vuoden aikana.
- TE-keskuksen lähes kymmenvuotisen historian aikana eri toimijoitten yhteistyö on lisääntynyt valtavasti. Tänä päivänä asiakasyritykset ja yrityspalveluorganisaatiot käyvät jatkuvaa keskustelua. Myös kunnissa on ymmärretty yhteisen näkemyksen merkitys onnistuneen elinkeinopolitiikan toteuttamisessa. Elinkeinoelämän järjestöpuoli, muun muassa EK, Yrittäjät ja toimialajärjestöt ovat olleet aikaisessa vaiheessa kehittämässä yrityspalveluyhteistyötä. Yrityspalvelukeskus Potkuri on loistava esimerkki paikasta, jonne eri alojen toimijat tulevat tekemään töitä yritysasiakkaiden hyväksi. Muissa seutukunnissa on omat, vastaavat esimerkkinsä. Myös se, että yritysten menestys joudutaan Varsinais-Suomessa rakentamaan kilpailukyvyn kehittämisen, eikä tukien varaan, on edistänyt yrityspalveluverkoston kehittymistä, Koho sanoo.
Lisää yksityisiä palveluntuottajia
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom toivoo lisää resursseja yrityspalvelujen markkinointiin. Alueellisen työryhmän jäsenenä istuva Wibom perää palvelujen tehostamista ja lisää yksityisiä palvelun tuottajia. Tekeillä oleva yrityspalvelu-uudistus tähtää hänen mukaansa siihen, että julkinen sektori tuottaisi vain niitä palveluita, joita yksityiset yritykset eivät voi.
- Yksityiset palveluntuottajat hoitaisivat neuvonnan, joka menee perustason yli. Perustasolla pitää olla kriittinen sen suhteen, mitä todella tarvitaan. Turhaa volyymia ei kannata ylläpitää. Pitää myös ottaa huomioon, että läheskään kaikki yritykset eivät tarvitse neuvontapalveluja. Olemassa olevia yrityspalveluja pitäisi voida markkinoida paremmin, nyt niistä ei tiedetä riittävästi.
Osaksi yrityspalvelu-uudistusta on kaavailtu palveluntuottajien rekisteröintiä, mikä toimisi osaltaan laadun valvojana. Myös yrityspalvelusetelin käyttöönottoa on esitetty. Setelillä yritykset voisivat ostaa edullisesti neuvonta- ja kehittämispalvelunsa sieltä, mistä parhaaksi katsovat.
![]() |
Antti Koho johtaa yrityspalveluja uudistavaa alueellista työryhmää. Varsinais-Suomi on ollut monissa suhteissa yrityspalvelujen edelläkävijä, hän sanoo. |
![]() |
Reilun vuoden toimineesta Potkurista on jo tullut monille yrittäjille tuttu paikka, josta yritystoimintaan liittyviä neuvoja kysytään ensiksi. |
Pirkko Varjo