Kulttuuriyrittäjäksi koulun penkiltä
Turun seudun korkeakoulujen yhteishankkeella vastataan ammattimaisen kulttuuriyrittäjyyden tarpeisiin
Viime vuoden lopulla perustettu uusi kulttuuriyrittäjyyskeskus on Turun seudun korkeakoulujen yhteishanke, joka palvelee erityisesti opiskelijoiden yrityshankkeita, mutta tiivistää samalla myös korkeakoulujen yhteistyötä ja verkottaa korkeakouluja ulospäin, jo olemassa oleviin yrityspalveluihin ja mm. yrittäjäjärjestöihin.
Lähtökohtana on ollut korkeakoulujen yrittäjyyskasvatus, johon haetaan konkreettista ulottuvuutta. Humanistisen ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa korkeakouluopiskelijat perustavat harjoitusyrityksiä, joilla on oikeaa liikevaihtoa.
– Tällä tavalla opiskelijat joutuvat tekemisiin sellaisten olosuhteiden kanssa, jotka oikeasti vaikuttavat kentällä, sanoo kulttuuriyrittäjyyskeskuksen projektipäällikkö Timo Parkkola Humakin Turun kampuksesta.
Yrittäjyyskeskuksen lähtökohtana on aito verkostoyhteistyö, jota toteutettiin jo suunnitteluvaiheessa. Sille ei ole luotu omaa organisaatiota, vaan sen puitteissa verkostoidutaan jo olemassa olevien toimijoiden kanssa. Keskuksella on tilat Aurakatu 15:ssa, jotka jaetaan opetuksen ja verkostoprojektin kanssa. Muita mukana olevia korkeakouluja ovat mm. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Turun AMK ja Turun kauppakorkeakoulu.
Hankkeen toinen, todennäköisesti jo tässä kuussa rahoituspäätöksen saava ja huhtikuussa starttaava osa tähtää jo olemassa olevien kulttuuriyritysten ja taiteilijoiden verkostojen kehittämiseen. – Kulttuuriyritykset eivät oikein osaa hakeutua yritysneuvonnan piiriin – ja joillekin voi olla ongelma koko yrittäjyys sananakin. Näiden toimijoiden välille on tarkoitus luoda verkostoja, että ne pystyisivät hyödyntämään toisiaan. Näille yrityksille tullaan tarjoamaan myös mm. tuotteistus- ja markkinointipalveluja, lupaa Parkkola.
Tarve tällaisiin palveluihin on syntymässä mm. Turun kulttuuripääkaupunki 2011 –hankkeen vuoksi, joka kasvattaa ammattimaisen kulttuuriyrittäjyyden tarvetta Turussa ja Turun seudulla. – 2011 on meille kaikille suuri mahdollisuus, uskoo Humakin kulttuurintuottajaopiskelijoiden parissa työskentelevä Timo Parkkola.
![]() |
Timo Parkkolan johtama Turun seudun korkeakoulujen uusi kulttuuriyrittäjyyskeskus pyrkii kasvattamaan korkeakouluopiskelijoistakin yrittäjiä. |
–ap