Turhaa työtä ei kannata tehdä

Opiskelijat ovat tehneet paraislaiselle Camping Sollidenille paljon erilaisia projekteja. Joskus yhteistyö vaatii vähän opettelua ennen kuin siitä saa parhaan edun irti. Yrittäjän on tiedettävä, mihin hän opiskelijoilla teetettyä työtä haluaa käyttää.

- Yksi työharjoittelija teki opinnäytetyönään asiakaskyselyn viime kesänä. Palautteesta ja sen analysoinnista on apua toiminnan kehittämiseen, hymyilee Sollidenin leirintä- ja lomakeskuksen johtaja Yifat Gestranius.

Asiakaskysely ja työharjoittelu ovat esimerkkejä Sydväst-ammattikorkeakoulun ja Camping Sollidenin onnistuneista yhteistyöprojekteista. Yritys sai restonomiopiskelija Marttiina Söderblomin kyselystä hyödyllistä tietoa asiakkaiden matkan tarkoituksesta ja palautetta palveluistaan. Söderblom ehdotti kyselyn tulosten pohjalta muun muassa uusien tapahtumien järjestämistä lomakeskuksessa.

Molemminpuolista etsintää

Korkeakoulut ja yritykset löytävät toisensa eri tavoin. Joskus yritys löytää opiskelijat tai jonkun opettajan, joskus korkeakoulun edustajat etsimällä etsivät yrityksiä.

- Matkailulinjamme sijaitsi ennen Paraisilla, joten oli luonnollista hakea kumppaneita Turunmaalta. Sitä kautta löysimme Sollideninkin, kertoo Sydvästin matkailulinjan ohjelmavastaava Anna Karin Abrahamsson.

Ajoitus ja otsikko oikein

Välillä ajoitus kuitenkin menee pieleen. Näin kävi aluksi Camping Sollidenille. Myös selvitysten aiheet olisi kannattanut miettiä etukäteen paremmin yritystä hyödyttäviksi.

Sydvästin opiskelijat tekivät Sollidenille ensimmäiseksi markkinointi- ja tuotekehityssuunnitelmat. Valitettavasti näissä ei ollut paljon mitään uutta, koska yritykselle omatoimisesti tehdyt kehitys- ja markkinointisuunnitelmat olivat valmistuneet vähän aikaisemmin.

Camping Solliden teki siis osan korkeakoulutyöstään turhaan. Opiskelijoiden avusta olisi ollut enemmän hyötyä yrityksen alkutaipaleella. Silti Gestranius haluaa jatkaa korkeakouluyhteistyötä. Hän on innokas kartoittamaan, mitä muita yhteistyömuotoja yritys voisi löytää Sydvästin kanssa.

- Ainakin työharjoittelijat ja apu markkinointiin ovat jatkossakin tervetullutta, hän miettii.

Yhteistyöyrityksiä kaivataan

Sydvästin matkailulinjalla on kymmenkunta kumppania. Enemmänkin yhteistyöyrityksiä voisi olla. Nyt yrityksille tehtäviä töitä joutuu jakamaan eri opiskelijoiden kesken.

- Suurempi määrä mahdollistaisi samojen opiskelijoiden pitkäjänteisemmän ja syvemmän yhteistyön. Se olisi yrittäjänkin kannalta palkitsevampaa, Abrahamsson pohtii.

Camping Solliden

- Leirintä- ja lomakeskus Camping Solliden palvelee lomamökkiläisiä sekä asuntovaunumatkaajia ja telttailijoita. Talvella alueella käy leirikoululaisia ja siellä järjestetään erilaisia tilaisuuksia.

- Asiakaskunta koostuu perheistä, pyöräretkeläisistä ja karavaanareista. Vierailijat tulevat Suomen lisäksi ympäri Eurooppaa.

- Työntekijöitä on viisi.

- Liikevaihto oli viime kesäsesongilta noin 50 000 euroa.

- Yifat Gestranius on johtanut yritystä kolme vuotta. Alue on vuokralla Paraisten kaupungilta.

Rajattomat mahdollisuudet korkeakouluyhteistyöhön

Yhden hengen yrityskin voi käyttää hyväksi korkeakouluyhteistyömahdollisuutta. Työharjoittelija voi esimerkiksi auttaa yrityksen tietotekniikan päivittämisessä tai nettisivujen teossa.

- Harjoittelijan ei tarvitse välttämättä edes opiskella yrityksen edustamaa alaa. Tuki ja ammattilaisen apu tulee tarvittaessa ohjaavalta opettajalta, kertoo Turun ammattikorkeakoulun aluekehityskoordinaattori Lauri Luoto.

Pääviesti onkin, että joka yritys voi hyötyä korkeakouluista jollakin tavalla. Tässä ja neljässä edellisessä Yrittäjä-lehdessä on esitelty erilaisia yhteistyömahdollisuuksia yrityksille.

Mahdollisuuksia ovat pienimuotoinen opinnäytetöiden tai selvityksen teko sekä työharjoittelu kuten Camping Sollidenissa on tehty. Suurempia yhteistyöhankkeita ovat laajempi kansainvälinen korkeakouluyhteistyö kuten Novoplastikilla Uudessakaupungissa tai Tekes-rahoitteinen T&K-toiminta kuten salolaisessa Assy Oy:ssä. Viime lehdessä esiteltiin jopa mittatilaustyönä Loimaan Mansoft Oy:n työntekijöiksi valmistuvia opiskelijoita.

Luoto edustaa omaa korkeakouluaan Korkeakoulut seutukunnissa -hankkeessa. Siinä on mukana kaikki Turun seitsemän suomen- ja ruotsinkielistä ammattikorkeakoulua ja yliopistoa.

Yrittäjien yhteyshenkilöinä korkeakouluihin on neljä korkeakouluasiamiestä Loimaalla, Salossa, Turunmaalla ja Vakka-Suomessa. Hankkeen koordinaattori Ari Kosken mukaan jatkossa mukaan on tarkoitus ottaa myös Turun seutukunta.



Camping Solliden Paraisilla palvelee talvella lähinnä avantouimareita, leirikoululaisia ja erilaisten tilaisuuksien pitäjiä. Kesällä paikka on aktiivinen leirintä- ja lomakeskus.



Camping Sollidenin johtaja Yifat Gestranius on hyötynyt Sydväst-ammattikorkeakoulun työharjoittelijoista ja opinnäytetyön tekijöistä. Hän on valmis avamaan yhteistyön ovia jatkossakin.

Kaisa Kukkonen

Julkaistu 02/2007        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa