Yhdeksänsakaraisen seitsemän leipuria
Paimion kuntakohtainen yrittäjäpalkinto napsahti Kotileipomo Tanniset Oy:lle viime vuonna. Pienestä mittakaavasta alkanut toiminta paisui samaan tahtiin kasvavan veljessarjan kanssa. Vuonna 1961 Jussi ja Eila Tannisen aloittama leipomo työllistää nykyään 15 henkilöä. Kaikki seitsemän veljestä toimivat tätä nykyä yrittäjinä, ja lisämausteena mukana touhuaa kolmattakin polvea, pikku-Jussi, Riston poika.
Joskus on käväissyt mielessä tehdä jotain muutakin, ja kotona kannustettiin opiskelemaan. - No me oltiin laiskoja! Pentuna oltiin torilla myymässä. On meistä jotkut jotain ammattikouluja käyneet, mutta koska kotona oli töitä, oli niin helppo jäädä siihen hommiin, Esa ja Eero kertovat. Työt vaihtelevat, ja tiukan paikan tullen kaikki osaavat tehdä kaikkea. Varsinkin Esa, "avustava perheenjäsen", kehaisee olevansa monitaitoisin.
Tietty työnjako vallitsee: massakeisarin arvonimeä kantava Jukka tekee piparit ja pikkuleivät. Toimitusjohtaja Timo hallitsee ruokaleivät, Tapio voitaikinat ja luontaisena kykynä konehuollot. Risto vastaa torimyynnistä, Pasi myy ja markkinoi sekä kiepauttaa canapeet, ja hännänhuippu muttei pikkuinen Eero toimii kondiittorina ja laskuttaa.
Tuotteet tuoksuvat ainakin lounais-Suomen K- kaupoissa. Piparia myydään ympäri vuoden, mutta jouluna Lappia myöten. Ruokaleipien kanssa ei varsinaisesti yritetäkään kilpailla. Kotileipomon valtiksi nostetaan käsityö. - Globalisaation ja EU:n puristuksessa ja leipomoalan kurimuksessa ovat kauppojen hyllyt samaa tavaraa täynnä. Me tehdään perustuotteita käsityönä perinteiseen tapaan, Esa määrittelee.
Tavoite ja eräänlainen haave on levittää oma pipari koko valtakuntaan. Tässä se pulma piileekin. Automaattilinjoja ei ole. Käsin kaulitaan ja pakataan. Jos tehdään isot investoinnit ja rakennetaan linjat, ei olla enää käsityöpaja. - Olisiko muutos kannattava? veljekset pohtivat. Joka tapauksessa nykyistä hallia on tarkoitus laajentaa, ja erillistä myymälääkin harkitaan.
Kyllästyykö pipariin ikinä? Eero tunnustaa, että on kyllästynyt. - 15 vuodessa olen syönyt yhden sakaran, ja olin mennä paniikkiin...- Höh, kyllä mulle maistuu, Esa huitaisee pikkuveljelle. Toimitusjohtaja Timo käy välillä tarkistamassa, saako näistä kavereista mitään selkoa. Aiheellista onkin. Jos leipominen alkaa joskus tuntua pakkopullalta, kaarti voisi kokeilla uraa Stand Up- koomikkoina.
![]() |
Vuodessa syntyy liki neljä miljoonaa piparia. Esa aiheuttaa osan hävikistä. |
a-ss.