Yrittäjä ja kunta kohtaavat
Kemiönsaari on Varsinais-Suomen suurin saari, joka muodostuu Kemiön, Dragsfjärdin ja Västanfjärdin kunnista. Kemiön kunnassa asuu noin 3300 asukasta ja koko saarella noin 7500, ja väestönkasvuennusteet ovat jatkossakin positiivisia. Kunnanjohtaja Tom Simolan mukaan Kemiön sijainti on asumisen kannalta hyvä. Matkaa Turkuun on 60 kilometriä ja Saloon alle 50 kilometriä. Simola onkin ilahtunut kunnan kasvuennusteista.
- Vaikka kunnan väestössä onkin paljon ikäihmisiä, yhä enemmän lähinnä nuoret perheet ovat kiinnostuneet muuttamaan tänne. Kuntaan on kaavoitettu niin omakoti- kuin rivitaloalueita, koska kysyntää tuntuu olevan. Kunnassamme on kaikki palvelut kohdallaan on sitten kyse yksityisistä tai valtionhallinnon palveluista.
Kemiönsaaren Yksityisyrittäjien puheenjohtaja Henrik Lindström yhtyy kunnanjohtajan mielipiteisiin ja korostaa vielä kesäasukkaiden merkitystä kunnan elinkeinoelämälle.
- Mökkiläiset ovat pääosin ulkopaikkakuntalaisia, useimmiten Helsingin seudulta. Kun kesäasuntoja on kunnassa kaikkiaan noin 1400, niin niistä ulkopaikkakuntalaisten hallussa on noin 800 mökkiä. Kemiön asukasmäärän kaksinkertaistuessa kesäkuukausina se luo myös yritystoiminnalle paljon lisää mahdollisuuksia. Kaupan edustalla on sunnuntaisinkin niin paljon väkeä, ettei parkkipaikkaa tahdo löytyä, Lindström myhäilee.
Kunnanjohtaja Simola liputtaa kunnan ja yritysten välisen yhteistyön puolesta.
- Niin meidän virkamiesten kuin luottamushenkilöidenkin tulisi aina muistaa yrittäjyyden merkitys kunnalle. Kunta on täysin riippuvainen yrityksistä ja niiden luomista palveluista ja työpaikoista. Jos ajattelemme vaikkapa koko Kemiönsaarta, niin saarella toimivien useiden yritysten ansiosta työpaikkaomavaraisuutemme on yli 90 prosenttia
Kunta- ja palvelurakenneuudistuslaki asettaa Simolan mukaan kunnalle uusia haasteita, mutta luo myös monia mahdollisuuksia. Asiasta on juuri tehty tuore selvitys, jonka pohjalta lähdetään pohtimaan toimenpide-ehdotuksia Kemiönsaaren kuntien palvelurakenneuudistuksen toteuttamiseksi.
Yhtenä kunnan ja yritysten yhteisenä kehittämistoimenpiteenä Simola ja Lindström mainitsevat myös Verkosto MonitaitoKemiö -hankkeen, jonka yhteydessä TE-keskuksen palkkaama henkilö on selvittänyt Kemiön keskustan yritysten mahdollisia pulmia ja kehittämiskohteita. Lindströmin mukaan yritykset ovat suhtautuneet hankkeeseen myötämielisesti.
- Joskus yritysten välillä vallinnutta kateellisuutta en ole havainnut enää vuosikausiin. Yrittäjät ovat mielestäni huomanneet keskinäisen kilpailun kehittävän palveluja, ja monissa tapauksissa keskinäinen verkostoituminen on luonut toiminnalle uusia kasvumahdollisuuksia.
Tammikuussa valmistui myös selvitys mahdollisista kuntaliitoksista Turunmaan alueella. Kunnanjohtaja Simola ja puheenjohtaja Lindström ovat tästä asiasta liikuttavan yksimielisiä. Kahden kunnan malli, jossa Kemiönsaari muodostaisi yhden kunnan, ja muut kunnat liitettäisiin Paraisten kaupunkiin, olisi heidän mielestään toimiva ratkaisu.
- Meillä on jo Kemiönsaaressa kaikkien kolmen kunnan yhteinen yrittäjäyhdistys, mikä on koettu pääsääntöisesti myönteisenä asiana. En näe mitään tarvetta luoda toimintaan jonkinlaisia teennäisiä kuntarajoja, Henrik Lindström sanoo.
Kunnanjohtaja Simola kokee asian kuntasektorin näkökulmasta samanlaisena.
- Kyllä minä näen Kemiönsaaren ja Paraisten yhteen liittämisen suurena uhkana. En oikein löydä tällaiselle liitokselle mitään perusteltua syytä. Sijaintimmekin on sellainen, että itse asiassa olisi luontevampaa liittää Kemiönsaari Turkuun, jos laajempia liitoksia pitäisi lähteä tekemään, Simola hymähtää. -ps
![]() |
Tom Simola (vas.) ja Henrik Lindström ovat tyytyväisiä Kemiön kunnan myönteisiin kasvuennusteisiin |
ps.