Perinteinen palvikinkku on arvostettu herkku
Herkullinen palvilihan tuoksu ottaa vastaan Palvi- ja Savupalvelu Heikkilän tuotantotiloissa. Mynämäen viime vuoden yritykseksi valittu Heikkilä on palvellut herkkusuita jo toistakymmentä vuotta. Oman myymälän lisäksi tuotteita myydään muutamissa S-marketeissa, huoltoasemilla ja grillikioskeissa. Oma myyntivaunukin on ja sen kanssa Timo Heikkilä kiersi aikoinaan monet markkinat ja muut yleisötapahtumat.
- Enää en viitsi. Kesälauantaisin olen vaunun kanssa Mynämäen torilla, se on oikeastaan ainut vakipaikka enää.
Timo Heikkilä aloitti liha-alan työt 1963. Vaihtelevat tehtävät veivät hänet muun muassa vielä neuvostoaikoja eläneeseen Tallinnaan, jonne Heikkilä oli pystyttämässä alan tuotantolaitosta. Oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi 1994. Alusta asti mukana on ollut oma vaimo, Tuire Heikkilä ja vaihteleva määrä henkilökuntaa. Tällä hetkellä isäntäpari hoitaa tuotannon ja myynnin pääasiassa yksin.
- Tosin meillä on osa-aikainen konsulentti, joka työskentelee marketeissa sekä kiireapulaisia tarpeen mukaan, Timo Heikkilä sanoo.
Palvilihan lisäksi Mynämäen Valtakadulla valmistetaan erilaista riistaa, lammasta ja kylmä- sekä lämminsavustettua kalaa. Innokkaana metsämiehenä Heikkilä on aina tuntenut riistan valmistuksen omakseen.
Kinkkumestari mielii eläkkeelle
Heikkilän myydyin tuote on palvikinkku. Sen salaisuutena on perinteinen, hidas valmistusmenetelmä. Kinkun suosiosta kertoo se, että sitä tullaan varta vasten hakemaan jopa pääkaupunkiseudulta asti.
- Hinta on korkeampi, mutta kuluttajat ovat valmiita maksamaan hyvästä, Heikkilä sanoo.
Perinteisen palvikinkun ystävien taivaalle on nyt nousemassa huolenharmaa pilvi, sillä kinkkumestari Heikkilä lähenee uhkaavasti eläkeikää. Ja eläkkeelle hän aikoo myös jäädä, se on päätetty jo hyvissä ajoin.
- Yritys on myytävänä. Tästä saa ihan kohtuullisen elinkeinon ja laajentamisen mahdollisuuksiakin on. Minä en ole laajentanut, sillä olen sanonut aina, että olen enemmän tuotanto- kuin markkinamies.
![]() |
Kiireisintä aikaa pienessä tehtaanmyymälässä eletään aina juhlapyhien alla. Silloin Tuire ja Timo Heikkilällä voi olla asiakkaita jonoksi ulos asti. |
pv.