Kun maailma hahmottuu eri tavalla
Kaikki lähti liikkeelle kalan tärpistä piippaavasta ongenkohosta. Tai oikeastaan Minjan, pian 8, syntymästä. Kahden pojan jälkeen, nyt 15- ja 11-vuotiaat, tilanne oli uusi. Jokainen ikäkausi toi mukanaan uusia haasteita, joita näkevä ei huomaa. Niitä Antti Survonen on ratkonut yhdessä Minjan kanssa.
Oivallukset ovat jalostuneet tuotteiksi TE-keskuksen ja Potkurin ammattiketjun avulla. - Ongelmat eivät ole olleet isoja, vaan olen kehitellyt välineitä lähinnä leikkiin. Tuotteissa pidän tärkeänä, että lapsi tai aikuinen pääsee tekemään itse. Tuntoaisti ja motoriikka saavat samalla impulsseja. Sääntöjen on oltava helpot ja ymmärrettävät, Survonen selvittää.
Ehtymätön energia- ja idealähde Minja pulputtaa vieressä, ja huijaa isää tornipelissä, minkä ehtii. Labyrintti on peli, jossa haetaan yhtenäistä reittiä tunnustelemalla, palikoita kääntelemällä ja niiden paikkoja muuttamalla. Survoselta on tulossa uusi tuote, opintotaso, jossa oikean vastausparin löytänyt palkitaan äänimerkillä. Elektroninen, ohjelmoitava taso on varioitavissa joko kosketeltavin muodoin tai näkevälle soveltuvin tehtävin.
Tuotteita myy Aviris, apuvälineiden erikoismyymälä. Survoseltakin tuotteita saa, ja suunnitelmissa ovat omat verkkosivut. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi valtion leivissä oleva Survonen ei vielä ryhdy. - En laske näin kapean sektorin tuotteen varaan. Mutta kenties myöhemmin työuran jälkeen.
Minjasta sen sijaan tulee Suomen ensimmäinen sokea naispresidentti.
![]() |
Minja hakee labyrintistä oikeaa reittiä isä Antin seuratessa etenemistä. |
a-ss.