Huolehdi lihastasapainosta ja nivelten liikkuvuudesta

Fysioterapeutti Helena Rihko on perehtynyt neurologisiin asiakkaisiin

Kerran viikossa, kolme varttia, 26 vuotta. Tuija Sipisen ja fysioterapeutti, yrittäjä Helena Rihkon yhteinen rupeama on pitkä. - Tuija on ensimmäisiä asiakkaitani, reilut 26 vuotta yrittäjänä toiminut, ja kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon viime vuonna saanut Rihko kertoo. Pyörätuolin käyttö vaatii paljon käsivoimia ja vartalon hallintaa. Toimintakyvyn ylläpitämistä tuetaan muun muassa säännöllisellä venyttelyllä ja käsilihaksia harjoitetaan vetolaitteella.

Yrittäjäksi Rihko lähti terveyskeskustyöstä. Ratkaisu mahdollisti työpisteen lähempänä kotia. Kunta vuokrasi tilat edulliseen hintaan. Nyt yritys toimii rivitalon päätyhuoneistossa.

Rihko myy työpanostaan kunnan palvelukeskuksessa kahtena päivänä viikossa. Yhteistyökumppaneita ovat Kela, terveyskeskus, kunta ja asumispalvelusäätiö ASPA. Asiakkailla on aina lähete. - Neuvontaa tai hierontaa voin antaa ilman lähetettä, mutta fysioterapiaan en ota ilman lähetettä. Terveyskeskuksen kautta voi tulla asiakkaita esimerkiksi leikkauksen jälkeiseen fysioterapiaan. Nykyisin asiakas voi tulla ihan hakemaan ohjeita itsestään huolehtimiseen. Kuntotesti on hyvä alku neuvonnan pohjaksi.

Kotikäyntejä on miltei päivä viikossa, ja sellaiselle Rihkon saa iäkäs, vaikeasti liikkuva asiakas. - Lääkäri asettaa kriteerit tässäkin asiassa. Hierontoja en tee kotona.

Rihko on keskittynyt neurologisiin asiakkaisiin, ja tekee myös geriatris-neurologista vanhustyötä. Käytännössä asiakkaista noin puolet on neurologisia ja puolet tules-, eli tuki- ja liikuntaelinpotilaita. - Sydäntä lähellä on auttaa liikuntarajoitteista selviytymään arkielämässä. Tules-potilaat tulevat entistä nuorempana terapiaan. Niskakipuisia yläkoululaisia! Lapset eivät saa tarpeeksi arkiliikuntaa, ja tietokoneella vietetty aika näkyy.

Ajan muutokset näkyvät myös viime vuosina kasvaneissa vaatimuksissa. - Koulutusta on haettava vuosittain. Jos myyt työtä Kelalle tai terveyskeskukselle, laatuasiat on oltava kunnossa. Tarjouskilpailut edellyttävät laatukäsikirjaa. Tarjousten teko onkin opettanut seuraamaan työn hinnoittelua, etten alihinnoittelisi osaamistani. Mutta maaseudulla ei voi olla Turun hinnat, palkkaa on silti saatava.

Rihko kehottaa ja kannustaa ihmisiä pitämään itsestään huolta. - Niin kauan kun voi tehdä jotain, siitä on aina hyötyä. Lähde liikkeelle, hae laji josta tykkäät. Jos sairaus tulee, se on vain otettava vastaan. Kehon lihastasapainosta ja nivelten liikkuvuudesta kannattaa huolehtia. Että ei kiristäisi eikä olisi liian löysää. Helppoa! Rihko nauraa tietäen liikkeellelähdön tahmeaksi.

Miten pidät itsestäsi huolta? - Käyn jumpassa pari kertaa viikossa. On mukavampaa olla vastaanottajana kuin pitää niitä itse. Työnohjaus ehkäisee työssä väsymistä. Luen ja kuuntelen klassista musiikkia.



- Saamani palkinnon otan arvostuksena fysioterapeutin työlle, yrittäjä Helena Rihko sanoo.



Tuija Sipinen ja Helena Rihko ovat tavanneet säännöllisesti 26 vuoden ajan. Pyörätuolin käyttäminen vaatii paljon ylävartalolta.

a-ss.

Julkaistu 02/2007        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa