Yrittäjyyttä eduskuntaan
Tulevan viikonlopun vaaleissa ratkaistaan taas neljäksi vuodeksi, kuka istuu eduskunnassa päättämässä meidän yhteisistä asioistamme ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Suomen Yrittäjien mukaan nykyinen sopimusyhteiskunta ei enää toimi, koska yrittäjien valtaenemmistö puuttuu tulopoliittisista pöydistä. Hallituksen tulisi sitoutua siihen, että valtiovalta osallistuu vain sellaiseen kolmikantamenettelyyn, joka huomioi myös yrittäjien valtaenemmistön kannan.
Suomen Yrittäjien Hyvinvoiva Suomi 2011 –tavoiteohjelmaan on koottu yrittäjäjärjestön ehdotukset siitä, miten yrittäjien mielestä suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa pitäisi voida kehittää.
Ohjelma sisältää sata ehdotusta, joista painopistealueina ovat mm. verotuksen alentaminen ja kannustavuuden lisääminen, työmarkkinoiden kehittäminen sekä yrittäjyyteen kohdistettavat erityistoimet.
Suomen Yrittäjät ehdottavat mm. yhteensä noin 1,6 mrd. euron veronalennuksia. Ansiotulon verotusta tulisi keventää työllisyyden parantamiseksi ja ostovoiman lisäämiseksi. Yrittäjät haluaisivat tasata myös työnantajamaksuja. Yritysverotuksen kannustavuuden lisääminen on tietenkin ohjelmalistalla ja sukupolvenvaihdoksen helpottamiseksi ehdotetaan yritysvarallisuuden vapauttamista lahja- ja perintöverosta.
Yrittäjäriskiä olisi myös kohtuullistettava mm. turvaamalla yrittäjän oma asunto ylivelkaantumistilanteissa ja parantamalla yrittäjän ja hänen perheensä sosiaaliturvaa.
Työvoiman saatavuuden parantamiseksi Suomen Yrittäjät ehdottavat perustutkintojen modulointia siten, että työelämän perusvalmiudet voitaisiin saavuttaa lyhyessä ajassa. Samalla ammatillisesta koulutuksesta tiedottamiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.
Vanha ja yrittäjille aina ajankohtainen asia on myös sosiaaliturvan ehtojen muuttamista siten, että olisi kannattavampaa ottaa vastaan töitä kuin elää työtä vailla. Työllistämistä pitäisi helpottaa myös irtisanomissuojaa muuttamalla ja lisäämällä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.
Yksityistä palveluntarjontaa olisi Suomen Yrittäjien mukaan paremmin hyödynnettävä julkisissa palveluissa laatimalla julkisen sektorin harjoittamalle elinkeinotoiminnalle periaatteet, joiden lähtökohtana olisi julkisen sektorin pidättyminen yksityisen sektorin kanssa kilpailevasta yritystoiminnasta.
Asenneilmastoa olisi myös muokattava mm. turvaamalla yrittäjyyskasvatuksen myönteinen kehitys lisäämällä opettajien peruskoulutukseen yrittäjyysopetusta.