Yrittäjä ei laske aikaa
Yrityksen kannattavuus revitään usein yrittäjän selkänahasta. Tämä on tyypillistä etenkin vanhemman polven yrittäjille, liikkeenjohdon konsultti Jari Valtonen Industria Oy:stä sanoo.
- Yrittäjälle jäävää tuntipalkkaa ei lasketa, vaikka se voisi olla aiheellista. Toisaalta yrittäjät ovat usein tietoisesti valinneet elämäntapansa, eivätkä haluakaan laskea tuntiansioitaan. Työ- ja vapaa-ajan erottaminenkin voi olla vaikeaa, Valtonen toteaa.
Työhön käytettyä aikaa pitäisi pystyä arvioimaan ainakin silloin, kun se on peruste asiakkaalle kirjoitettavaan laskuun. Valtonen ei kuitenkaan muista törmänneensä aikalaskutusongelmiin konsultoimissaan yrityksissä. Laskutusperusteet ovat tiedossa ja usein laskut laaditaan sovittujen työsuoritusten mukaan.
- Se, millä yritykset voisivat säästää aikaa, on tietotekniikka. On vielä paljon yrityksiä, joissa tietotekniikkaa ei käytetä hyödyksi esimerkiksi tilausten vastaanotossa. Aikaa voi kulua hukkaan yllättävän paljon, jos esimerkiksi varastoon pitää mennä jatkuvasti katsomaan, onko siellä tavaraa sen sijaan, että asian voisi tarkistaa koneelta. Tietotekniikan kääntöpuoli on tosin se, että laitteiden ja järjestelmien ylläpitoon menee siihenkin paljon aikaa.
Jari Valtosen resepti tehokkaaseen ajankäyttöön on suunnitelmallisuus. Kun yrityksessä tiedetään, mitä halutaan ja tehdään selkeä suunnitelma päämäärään pääsemiseksi, aikaa ei kulu sivupoluilla harhailuun.
- Kannattaa tehdä selväksi myös se, mikä on työtä, josta laskutetaan, ja mikä menee asiakashallinnan tiliin, hän sanoo.
![]() |
Yrittäjyys voi olla elämäntapa, mutta ajankäyttöä voi silti tehostaa ottamalla esimerkiksi tietotekniikasta kaikki hyöty irti, liikkeenjohdon konsultti Jari Valtonen sanoo. |
pv.