Tutkimus paljastaa ja auttaa
Varsinais-Suomen Yrittäjät teetti Turun Kauppakorkeakoululla syksyllä 2006 jäsenistön tyytyväisyyskyselyn, johon vastasi noin 500 yrittäjää Varsinais-Suomen alueella. Tutkimuksessa selvitettiin jäsenyrittäjien mielipiteitä jäsenyydestä ja sen tarjoamista eduista ja mahdollisuuksista. Tavoitteena oli myös kartoittaa jäsenistön odotuksia. Tutkimus tehtiin syksyllä, joten tuloksia voitiin hyödyntää heti vuoden 2007 toimintasuunnitelman tekoon. - Järjestömme ensisijaisena tehtävänä on pk-yritysten edunvalvonta. Voimme tyytyväisenä todeta sen onnistuneen hyvin, sillä tutkimuksen mukaan neuvontapalveluiden lisäksi suurin syy jäseneksi liittymiseen on juuri edunvalvonta ja vaikuttamistyö. Myös suurin hyöty koetaan tämänkin tutkimuksen perusteella saadun juuri edunvalvonnan asioissa, toteaa toimitusjohtaja Henri Wibom tyytyväisenä. Mutta parannettavaakin on. - Tutkimuksen tulos osoittaa selvästi, että kaikkia järjestön tarjoamia lukemattomia etuja ei tunneta. Siksi olemmekin johdonmukaisesti alkaneet aktivoida jäseniämme etujen käyttöön, Wibom toteaa.
Yksinyrittäjät kaipaavat sosiaalista kanssakäymistä ja virkistystoimintaa
Tutkimuksessa selvitettiin myös miten yksinyrittäjät eroavat muista yrittäjistä. Tärkeimmät syyt järjestöön liittymiseksi yksinyrittäjien kohdalla olivat sosiaalisia, kun taas muut yrittäjät pitivät kaikkein tärkeimpänä asiana edunvalvontaa. Tämä ero näkyy myös jäsenetujen käytössä: yksinyrittäjät nauttivat mm. kylpyläpalveluista huomattavasti useammin kuin muut yrittäjät, mutta kysyvät luottorekisteritietoja harvemmin kuin muut. - Kun otetaan huomioon yksinyrittäjän työn yksinäisyys niin ei liene kovin suuri ihme, jos vapaa-aikanamme haluamme muiden ihmisten seuraa ehkä muita yrittäjiä enemmän. Olemme ilmeisesti myös muita luottavaisempia suhteessamme muihin yrittäjiin, koska emme juuri kysele luottotietojen perään. Vai ovatko asiakassuhteemme niin pitkäaikaisia, ettei huolta ole tai kaikkein huonoimpana vaihtoehtona emme edes tiedä koko luottorekisterin olemassaolosta, näin pohtii Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Riitta Koivisto, jonka yhtenä vastuualueena on juuri yksinyrittäjiin liittyvän toiminnan aktivointi. – No, kyllähän esimerkiksi meidänkin kilometrimme ja terveystarkastuksemme maksavat saman verran kuin työllistävien yrittäjien, eikä muutoksia näihinkään asioihin olisi saatu ilman omaa etujärjestöä, kiittelee Koivisto.
7.2.2007 Suomen Yrittäjät julkisti uuden päivitetyn ja uusitun Yksinyrittäjäohjelman. Ohjelmassa kerrotaan yksinyrittäjiä koskevista asioista ja ongelmista ja esitetään parikymmentä ehdotusta asioiden muuttamiseksi parempaan suuntaan.
Nuoret yrittäjät osaavat verkottumisen taidon - kiire kuitenkin vaivaa myös nuoria
Varsinais-Suomen Yrittäjät on tehnyt uraa uurtavaa työtä nuorten yrittäjyyden lisäämiseksi ja nuorten yrittäjien aktivoimiseksi myös mukaan järjestötoimintaan. Nuorilla yrittäjillä ja yrittäjiksi suunnittelevilla on mm yhteisiä tilaisuuksia, joissa ahkerasti vaihdetaan käyntikortteja ja luodaan ystävyyssuhteiden lisäksi liikesuhteita. – Tulossa on ainakin lounastreffejä ja nuorten yrittäjien piknik-risteily, kertoo kehittämispäällikkö Johanna Vainio, joka on alusta lähtien ollut mukana mm. Y1-hankkeen eteenpäin viemisessä. - Muistuttelen aina nuoria yrittäjiä myös käyttämään järjestön jäsenilleen tarjoamia maksuttomia neuvontapalveluita, joista nopeasti voi saada vastauksen mm. rekrytointiin ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä.
Nuoriakin vaivaa usein kiire. Niin nuorten yrittäjien kuin muidenkin mukaan suurin este esim. koulutuksiin osallistumiselle on juuri kiire. Yrittäjäjärjestön koulutustilaisuudet ovat yleensä lyhyitä tietoiskun tapaisia seminaareja, oppilaitokset huolehtivat pidemmistä kursseista. Kysely antoi selkeitä vinkkejä siitä, mitä koulutustapahtumia yrittäjäjärjestöltä odotetaan, vinkkien perusteella järjestetään tilaisuuksia juuri niistä toivotuista aiheista.
![]() |
Miehistä 56% ja naisista 40% piti edunvalvontaa syynä jäsenyydelle. Naisista 29% piti tärkeänä sosiaalista toimintaa ja virkistystilaisuuksia miehistä 16%. Vanhimmat vastaajat pitivät edunvalvonta ja vaikuttamistyötä tärkeämpänä kuin nuoret. Nuoret pitivät tärkeämpänä neuvontapalveluita kuin vanhat. Verkostoituminen on nuorille yrityksille tärkeämpi jäsenyyden syy kuin vanhemmille yrityksille. Alle vuoden ikäisistä yrityksistä noin 3/4 mainitsi verkostoitumisen ja yli vuoden ikäisistä 1/3. |
rh-