Varsinais-Suomen yrittäjäehdokkaat kiihkeässä vaalipaneelissa
Yrittäjyyttä seuraavaan eduskuntaan on Varsinais-Suomesta tarjoamassa kaiken kaikkiaan 12 yrittäjäjärjestön jäsenyrittäjää: kolme kokoomuksen, neljä keskustan, yksi SDP:n, yksi kristillisdemokraatti ja kolme Vihreän liiton ehdokasta.
Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämään vaalipaneeliin Alvariumissa 28.2. osallistuivat kokoomuksen Anne Ellä Laitilasta, kristillisdemokraattien Risto Heinonen Turusta, vihreiden sitoutumaton ehdokas, Urpo Lehtimäki Naantalista, SDP:n Virpa Puisto Turusta ja keskustan Mauri Salo Somerolta. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi toimittaja Lassi Lähteenmäki.
Paneelikeskustelun aiheet heittelivät tupopöydästä yritystukiin ja lähes kaikkeen siltä väliltä. Yleisöä oli paikalla niukalti, mutta tämä vähäinen väki laittoi ehdokkaat välillä todella koville. Varsinkin SDP:n edustaja ja mm. eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan entinen puheenjohtaja Virpa Puisto sai osakseen hyvinvointiyhteiskuntaan ja sosiaalietuuksiin kohdistuvaa kritiikkiä. Toisaalta myös yritystuet herättivät kiivasta väittelyä, kun mm. Mauri Salo ja Urpo Lehtimäki myönsivät sellaisia joissakin tilanteissa puoltavansa. Yleisön pitkän linjan yrittäjille "vastikkeeton" rahanjako ja viiden vuoden siirtymäajat olivat kuitenkin punainen vaate.
Yrittäjien sosiaalietuja kaikki kuitenkin tuntuivat kannattavan – keinoista vaan oltiin eri mieltä. Risto Heinosen mielestä ratkaisu on päästä tuponeuvotteluihin, joissa asioihin voi vaikuttaa; Virpa Puiston mukaan yrittäjäjärjestöjen olisi pitänyt olla – maatalousyrittäjien lailla – aktiivisempia näissä asioissa jo vuosikaudet. Urpo Lehtimäki muistutti Vihreiden perustulomallista, mutta kertoi myös omasta keinostaan turvata yrittäjäloma: hän on perustanut yhdessä saman alan yrittäjien kanssa osuuskunnan, jonka jäsenet voivat tuurata toisiaan.
Yksi kysymys koski myös yt-lain laajentamista myös alle 30 hengen yrityksiin. Kysymykseen tuntui löytyvän yhtä monta mieltä kuin vastaajaakin. Virpa Puiston mielestä asialla on kohtuuttomasti peloteltu ja sillä on suorastaan sopimattomalla tavalla käyty eduskuntavaaleja. Myöskään Risto Heinonen ei nähnyt, että kyseessä olisi kovin dramaattinen muutos. – Asioista neuvotellaan, mutta yritysjohto pitää kuitenkin päätösvallan itsellään, hän kuittasi.
Anne Ellä kehotti kuitenkin tutkimaan lakia tarkemmin. – Sieltä löytyy mahdollisuus tehdä yrittäjälle hallaa, jos niin halutaan. Myös Mauri Salo yhtyi tähän mielipiteeseen. – Laki ei ole niin yksinkertainen kun voisi kuvitella. Pk-yrittäjälle se on kyllä aikamoista hebreaa, hän väitti.
Vaalikeskustelujen vakioaihe, työn sivukulut, puhuttivat panelisteja myös tälläkin kertaa. Mauri Salon sanoin työntekijä on palkkansa ansainnut – siihen ei pidä puuttua, mutta suuret sivukulut johtuvat hänen mielestään siitä, että on niin paljon työaikaa, jolloin työntekijä ei ole työpaikalla: lomia, pekkasia jne. Salo haluaisi myös kohdentaa äitiydestä koituvia kuluja uudella tavalla.
Lehtimäki ja Puisto olivat yhtä mieltä siitä, että työn sivukuluja pitäisi vähentää nimenomaan pieniltä palvelualan yrityksiltä, jotka ovat naisvaltaisia ja työllistävät paljon. Anne Ellä panostaisi puolestaan matalapalkkatukeen.
Viimeiseksi kysymykseksi Lassi Lähteenmäki heitti kysymyksen, mitä ehdokkaat tekisivät yrittäjien hyväksi valituksi tulleessaan. Vastaukset olivat ehkä hieman ympäripyöreitä, mutta Mauri Salo ja Risto Heinonen vetosivat kokemukseen: vain yrittäjä voi tietää, mitä yrittäjän arki on. Virpa Puisto muistutti olleensa jo 20 vuotta kansanedustajana ja jo tehneensä yrittäjien sosiaaliturvan hyväksi jotain. – Toisaalta kukaan ei yksin päätä näistä asioista, hän painotti.
Nöyränä ensikertalaisena Urpo Lehtimäki lupasi heittäytyä työhön sellaisella tarmolla, jota se vaatii. – Uskon, että kansanedustajan työ on vuorovaikuttamista: kuuntelemista ja keskustelemista.
![]() |
Urpo Lehtimäki |
![]() |
Risto Heinonen |
![]() |
Anne Ellä |
![]() |
Virpa Puisto |
![]() |
Mauri Salo |
ap