Maarakennus- ja asfalttiurakoitsijat yhdistivät voimansa
Maa- ja vesirakennusalan urakoitsijoita edustava Suomen Maarakentajien Keskusliitto (SML) ry muutti nimensä vuoden alussa Infra ry:ksi. Asfalttiurakoitsijoita edustava Asfalttiliitto ry liittyi Infra ry:n jäseneksi.
Maarakentajien Turun piiriyhdistys on yksi neljästätoista SML:n jäsenyhdistyksestä.
Piiriyhdistyksessä on jäsenyrityksiä noin 214, ja yhteenlaskettu liikevaihto on noin 160 miljoonaa euroa. Jäsenyritysten palveluksessa on yhteensä yli 1100 työntekijää ja toimihenkilöä.
Neljäsosa jäsenkunnasta on yhden koneen yrittäjiä, jotka itse ajavat konetta. Yli 6 koneen urakointiliikkeitä on yli 50. Varsinais-Suomessa on Infra ry:n jäsenyrityksiä noin 150. Järjestäytymisasteeksi piiriyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Annevirta arvioi 70 prosenttia.
Annevirran mielestä uusi nimi kuvaa toimialaa paremmin. - Poistetaan puut, tehdään maa- ja kallioleikkaukset, kuivatus, päällysrakennekerrokset ja viimeistelytyöt, Annevirta kuvailee tiivistetysti.
Järjestöorganisaation muutos ei juuri asiakkaalle näyttäydy, mutta alan yrittäjät hyötyvät voimien yhdistämisen myötä tulevasta vaikutusvallasta. - Keskusjärjestö Rakennusteollisuus RT on ollut kovin talopainotteinen.
Toiminta saa uudistuksia, kuten laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta. Sen mukaan tilaajalla on velvollisuus selvittää sellaisen sopimuspuolen taustoja, jonka kanssa hän tekee sopimuksen alihankintatyöstä tai vuokratyövoiman käytöstä. – Nyt myös yleiset laatuvaatimukset ja määrämittausohjeet ovat yksissä kansissa. Nykyään vaaditaan myös ADR-peruskoulutus yli tuhat litraa nimellistilavuudeltaan olevien säiliöiden siirtoon ja kuljettamiseen, Annevirta selvittää.
Työturvallisuus puhuttaa aina. Toiminnanjohtaja huomauttaa yhden henkilön työtapaturman koskettavan useampaa tahoa, ja kaikille syntyy kustannuksia, jotka ovat ennaltaehkäistävissä ja vältettävissä. – Työoloja kehitetään jatkuvasti.
Rakenneverkko Oy on aloittanut Rymättylän Mäensyrjässä maantie 189 parannustyöt välillä Naantali-Rymättylä. Tela-alustainen kaivinkone pyörii pengerrystöissä. Suuri kauha kuopii mursketta suodatinkankaan päälle.
Työnjohtaja Petri Vainio kertoo Rakenneverkon olevan perheyritys, joka työllistää kaikkiaan viitisentoista henkilöä. Sesonkiaikaa on roudaton aika. –Kesällä kiire, talvella hiljaisempaa. Tämä huono on talvi on ollut meille hyvä! Vainio toteaa.
Vainio ottaa uudistuneen laatu- ja määrämittausohjeistuksen mielellään vastaan. – Hakeminen yksinkertaistuu. Mutta yhtään urakkaa ei olla vielä laskettu uuden mukaan. Ei siis ole kokemusta, onko se parempi vai huonompi. Urakkalaskemista helpottaisi rakennuttajien ja tilaajien tarkemmat tarjouspyynnöt. Ne tahtovat olla aika ympäripyöreitä.
Tiellä liikkujilta rakentajat toivovat alennettujen nopeusrajoitusten noudattamista. – Niillä on ihan merkitystä! Kun autoilija näkee työmerkit, korvien välissa saisi ruveta raksuttamaan, Vainio mainitsee. Mäkinen, mutkainen ja kapea tie aiheuttaa haastavat liikennejärjestelyt.
Annevirta ja Vainio ovat yhtä mieltä alan tasaisesta 3-4 prosentin vuotuisesta kasvusta. Pohjarakennusmarkkinat ovat vakaat. Merkittävät liikenneväylähankkeet ovat tuoneet töitä alan yrityksille. – Hankkeita on hyvin vuoteen 2008. Sitten uhkaa tulla pariksi vuodeksi hiljaisempaa. Toivotaan, että esimerkiksi ratkaisua odottavat Salon itäinen ja Kaarinan läntinen ohikulkutie ratkeaisivat, Annevirtaa päättää.
![]() |
Rymättylän Mäensyrjällä Rakenneverkko tekee tieparannustöitä. Työnjohtaja Petri Vainio ja toiminnanjohtaja Jukka Annevirta seuraavat, millaista jälkeä isä Vainio saa aikaan. |
a-ss