Viinistä on tullut arkipäivää
Viiniharrastus on nousussa. Viini on tullut arkipäiväisemmäksi ruokajuomaksi ja mm. tv:n kokkiohjelmat ja päivälehdet levittävät viinitietoutta jo ihan kiitettävästi. Mutta jos haluaa syventyä aiheeseen enemmän, voi omakohtaisen maistelun lisäksi hankkia lisätietoa myös alan ammattilaisilta.
Naantalilaisen Helena Heinosen Viinilaatikko-yritys konsultoi ravintoloita ja maahantuontiyrityksiä, järjestää viinialan koulutusta mm. ravintoloiden henkilökunnalle ja viinin maistelutilaisuuksia, joita voidaan liittää esimerkiksi erilaisiin asiakas- ja yritystilaisuuksiin.
Mm. Silja Linella ja turkulaisissa ravintoloissa ravintolapäällikkönä ja hovimestarina toiminut Heinonen sai ensi kipinän viineihin juuri Siljalla, jossa henkilökuntaa alettiin kouluttaa viiniasioissa jo varhaisessa vaiheessa. Sittemmin hän on työskennellyt myös perheyrityksessä Juhlamestareissa.
2000-luvulla asiakkaiden viinitietous lisääntyi. – Minulle alkoi tulla paineita saada lisäkoulutusta ja menin Turun Ammatti-instituutin vuoden koulutukseen. Lisäksi aloitin nyt tammikuussa viinimestareille tarkoitetun puolitoistavuotisen Viini pro –koulutuksen, jossa opettaa Anu Elomaa ja luennoi mm. Essi Avellan. Koulutukseen sisältyy myös käytännön harjoittelua viinitiloilla, Heinonen kertoo. – Tämä ala vie vähän mennessään, hän naurahtaa.
Jos viinit kiinnostavat enemmänkin, Heinonen suosittelee viiniseuraan liittymistä. - Sieltä löytyy samanhenkistä porukkaa. Itse olen Munskänkarna-viiniseuran ja Turun Viinipruuvarien sekä tietysti Naantalin Viiniseuran jäsen.
Helena Heinonen kehuu Alkon viinivalikoimaa. – Alkolla on yli tuhannen viinin valikoima, minkä lisäksi on vielä tilausvalikoima. Ja se tuo viinejä ympäri maailmaa, mikä on mielestäni hyvin positiivista. Kannattaa muistaa myös, että Alkon hinnoittelupolitiikka on hyvin kuluttajaystävällistä: Alkosta kannattaa ostaa suhteellisen kalliita viinejä, sillä ne myydään täällä edullisemmin kuin muualla maailmassa.
Viini voi olla sijoituskohdekin, jos asiasta oikein innostuu, mutta silloin kannattaa hankkia hyvät säilytystilat. Jos sellaista ei pysty järjestämään kotiin, niitä voi nykyään vuokratakin. – Itse olen vuokrannut tilaa ravintola Linnankatu 3:n viinikellarista – kotona minulla on vain tällainen 30 pullon viinikaappi. Viiniä voi kuitenkin säilyttää vaikka vaatekaapissakin, kunhan se on pimeä, tasalämpöinen ja tärinätön, Heinonen sanoo.
Viinien tarjoamisessa on omat niksinsä, joiden avulla viinistä saa esiin parhaat aromit. – Punaviinikin kannattaa tarjota hieman viileänä: noin 16-18 -asteisena. Kun se on liian lämmintä, sen maku latistuu ja tulee raskaan oloiseksi. Ja lasissahan – ja esimerkiksi kesäkuumalla - viini lämpenee kuitenkin hyvin nopeasti, Heinonen vakuuttaa.
– Viini nautitaan tulppaaninmuotoisesta lasista, jossa viinin aromit ovat paremmin havaittavissa. Ja viini kannattaa kaataa tarjoilukarahviin noin 30-45 minuuttia ennen sen nauttimista. Hyvä on laakea karahvi, jossa viini saa mahdollisimman laajan ilmakosketuksen. Viini avautuu kun se saa ilmaa.
![]() |
Helena Heinonen kehottaa nauttimaan punaviininkin hieman viileänä, noin 16-18 -asteisena. |
![]() |
Helena Heinosen omia lempiviinejä ovat italialaiset punaviinit ja ranskalaiset valkoviinit. |
ap.