Jäänhoitokone toi INNOSUOMI-palkinnon
Uusikaupunkilainen Kaspek Oy voitti tämänvuotisen Varsinais-Suomen INNOSUOMI -kilpailun. Yritys on kehittänyt ICE guard -nimisen jäänhoitokoneen automaattisen teränsäätöjärjestelmän. Lasertekniikkaa hyödyntävän järjestelmän avulla tekojään paksuus voidaan saada täsmälleen halutun paksuiseksi. Nykyisin käytössä olevaan menetelmään verrattuna uusi menetelmä säästää merkittävästi jäähdytysenergiaa. ICE guardia on kehitetty kaksi vuotta ja sitä on testattu eri jäähalleissa. Laite oli esittelykäytössä Hartwall Areenalla viime kevään jääkiekon MM-kilpailuissa.
- Tuotekehitystyö on loppusuoralla ja kaupalliset neuvottelut johtavien jäänhoitokoneiden valmistajien kanssa ovat jo käynnissä. Varsinainen myynti alkaa marraskuussa Kölnissä pidettävillä FSB-messuilla, toimitusjohtaja Timo Pirilä kertoo.
INNOSUOMI -kilpailun Varsinais-Suomen osuudessa toiseksi tuli AV-Kone Oy Kiskosta ja kolmanneksi turkulainen Bio-Nobile Oy. Lisäksi Saaristolääkärit Oy sai kunniamaininnan. INNOSUOMI -kilpailun teemana on tänä vuonna kestävä kehitys.
Projektilla kymmenes toimintavuosi
INNOSUOMI -projekti on vuonna 1994 alkanut julkisen vallan ja yksityisen sektorin yhteinen suomalaisen innovatiivisuuden edistämisprojekti. Sen avulla edistetään luovuutta, yrittäjyyttä, yhteistyötä, osaamista ja työllisyyttä kannustamalla keksintöihin ja uusiin tuotteisiin perustuvaa yritystoimintaa sekä nykyisissä, että uusissa yrityksissä.
INNOSUOMI toimii maakunnallisesti ja valtakunnallisesti. Maakuntien palkitut yritykset jatkavat valtakunnallisessa INNOSUOMI -kilpailussa, jonka voittajat selviävät 18.11. Helsingissä. Tilaisuudessa jaetaan valtakunnalliset INNOSUOMI 2003 -palkinnot, varusmiesten INNOINT 2003 -keksintökilpailun palkinnot ja koululaisten INNOKOULU -ideointitapahtuman palkinnot.
Uusi menetelmä laboratorionäytteiden puhdistukseen leviää maailmalla
Turkulaisessa Bio-Nobile Oy.ssä eletään jännittäviä aikoja. INNOSUOMI-kilpailussa Varsinais-Suomen kolmossijan tuonut PickPen on otettu maailmalla vastaan kiittävin arvioin, mutta kuten tunnettua, maailmanvalloitus ei ole sillä selvä. Tarvitaan oikeita yhteyksiä, lukemattomia matkapäiviä ja ripaus onneakin jotta ovi todelliseen menestykseen aukeaisi.
PickPen on uusi menetelmä laboratorionäytteiden puhdistukseen. Sen tuloksena näytteestä voidaan erottaa puhdas proteiini ja nukleiinihappo. Näytteeseen lisätään pieniä magneettisia, rautaa sisältäviä partikkeleja, joihin näytteessä olevat aineet kiinnittyvät.
- Vanhoihin menetelmiin verrattuna PickPen on helppokäyttöinen ja nopea. Lisäksi se on ympäristöystävällinen, koska se ei vaadi fenolin ja kloroformin käyttöä, kuten perinteiset menetelmät, varatoimitusjohtaja Matti Korpela kertoo.
Bio-Nobile perustettiin 1996. Se toimi alussa laboratorioalan jakeluyhtiönä kotimaan markkinoilla. 2001 yrityksessä tehtiin täydellinen suunnanmuutos. Bio Fund ja OKO Venture Capital sijoittivat yritykseen huomattavan summan rahaa ja yhtiöön palkattiin toimitusjohtajaksi PerkinElmerillä pitkän työuran tehnyt Stefan Järnström. Sen jälkeen alkoi tapahtua.
- Lisäsimme nopeasti henkilökunnan määrää, nyt meitä on toistakymmentä. Lähdimme rakentamaan PickPenin ympärille sen toimintaa tukevia tuotteita ja aloitimme tunnustelut ulkomaisilla markkinoilla. Nyt yhtiöllä on 11 tuotetta ja 15 jakelijaa ympäri maailman. Olemme myös yhteistyössä Turun Ammattikorkeakoulun kanssa, Korpela kertoo.
Bio-Nobilen myötämäkeä edennyttä taivalta ovat olleet edesauttamassa myös Keksintösäätiö, Tekes, Sitra ja Aboa Venture Management. Bioalan yrityksenä Bio-Nobilella on puolellaan se etu, että tuotteita tulee muutaman kuukauden sykleissä, kun lääkealalla syklit mitataan vuosissa.
- Turun kaupungille on kyllä nostettava hattua siitä, että se on uskonut bioalaan ja luonut mahdollisuuksia toimia täällä.
[100_I~000059a.jpg]
![]() |
Laboratorion?ytteiden puhdistukseen k?ytett?v? PickPen on Matti Korpelan oma keksint?. Myynti- ja markkinointijohtaja Katriina Kontu tekee osaltaan keksint?? tunnetuksi maailmalla. |
PIRKKO VARJO