Ajattele asiakastasi
Käytännön markkinointia pienellä rahalla. Onko se mahdollista? Noin viitisenkymmentä yrittäjää oli tullut hakemaan uusia vinkkejä markkinointiin Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämään yhden illan tehokoulutukseen Turun Messukeskukseen keskiviikkona 28.3.
Kouluttajana toiminut liikkeenjohdon konsultti Erica Selin aloitti illan räväkällä tehtävällä, jossa nopein käyntikorttinsa esiin kaivanut yrittäjä sai esittää lyhyen mainospalan omasta firmastaan. Tämä yksinkertainen esimerkki antoi todellisen käytännön esimerkin siitä, kuinka markkinointia voi todella toteuttaa pienellä rahalla. Onko sinun käyntikorttisi aina mukana ja jaatko sitä tarvittaessa?
Selin käytti paljon aikaa kysymykseen, mitä se markkinointi oikein on. Missä vaiheessa se alkaa tai voiko sitä ollenkaan erottaa liiketoiminnasta? Yleisön osallistuessa innokkaasti pohdiskeluun päädyttiin yhteisesti lähinnä siihen, että markkinointiaspekti on pidettävä mielessä aina kun ollaan missä tahansa tekemisissä asiakkaan tai yhteistyökumppanin kanssa. Arkielämän tilanteissa yrityksestä rakentuu se kuva, jolla se joko menestyy tai sitten ei. Jos mainonnan antama kuva on erilainen kuin se, mitä asiakas kokee asioidessaan yrityksesi kenen tahansa työntekijän kanssa, on selvää kumpi mielikuva voittaa. Tunne ratkaisee.
Markkinointi on siis asiakaslähtöistä toimintaa. Se tiivistyy asiakasrajapinnoissa, koskettaa yrityksessä jokaista toimijaa, on ajattelutapa ja myös tietty – sovittu – toimintatapa ja –malli, jota tulisi johdonmukaisesti noudattaa.
Erica Selin muistutti, että asiakas ei ajattele niin kuin me. Asiakkaalle ei kannata lähteä tyrkyttämään omaa – erinomaistakaan - tuotettaan vaan yrittäjän tärkein kysymys on, miten asiakkaan ongelma ratkaistaan. Tuotelähtöisyydestä pitäisi päästä enemmän asiakkaan maailmaan. – Ihminen on laiska, hänelle on tarjottava helppo ja vaivaton ratkaisu.
Varsinaiseen illan kysymykseenkin – miten markkinointia voisi edistää pienellä rahalla – Erica Selinillä oli paljon ehdotuksia. Iloisuudella ja huumorilla pääsee pitkälle ja erottuu helposti kilpailijoistaan. Hyvinkin pienillä keinoilla voi nostaa viestinsä esiin, jos käyttää hieman suunnitelmallisuutta ja miettii etukäteen, miten ja koska asiakastaan muistaa. Se ei tarvitse olla mitään kallista tai ihmeellistä, mutta asiakasta kannattaisi muistaa 3-4 kertaa vuodessa esimerkiksi pienellä tervehdyksellä. Että se jäisi asiakkaan mieleen, kannattaa ehkä lähettää mieluummin vappu- kuin joulutervehdys, ehdottaa Selin. Pientä ajankohtaista viestiä voi lähettää aina laskun tai sähköpostin yhteydessä. Voi muistuttaa esimerkiksi nettisivuistaan, joita siis kannattaa myös muistaa päivittää!
![]() |
Erica Selin Intrafix Oy:stä innosti yleisöään miettimään asioita toisin. |