Koti ei ole kaikille paras paikka
Väestön ikääntyessä on kunnallisen vanhustenhoidon ohelle pakko saada enemmän myös yksityisiä palveluntarjoajia. Yksi esimerkki menestyvästä alan yrityksestä on Liedon Yksityinen Hoitokoti Oy, joka tarjoaa kodin - ei niinkään lietolaisille - vaan enemmänkin turkulaisille ja kaarinalaisille vanhuksille.
- Liedossa vanhusväestöä ei ole suhteessa niin paljon kuin esimerkiksi Turussa ja kunnalliset palvelut ovat aika kattavat, selittää hoitokodin toimitusjohtaja Kalle Junnila. – Emme me toki ketään poissulje, ja kyllä meillä on asukkaita Jyväskylästä asti. Turussa vaan on enemmän tarvetta vanhustenhoidon ostopalveluille ja me ollaan tässä ihan Turun kupeessa.
Turun kaupungin terveystoimi oli myös ensimmäinen isompi asiakas vuonna 1990 perustetulle yritykselle. – Se oli sellainen päänavaus. Niihin aikoihin yksityisiin palveluntarjoajiin suhtauduttiin viranomaisten taholta melko varauksellisesti. Laman aiheuttamien konkurssien vuoksi se oli aika surullistakin aikaa, kertoo Junnila, jonka perhe päätti kuitenkin alalla yrittää. Junnilan perheeseen kuuluu lääkäreitä, mutta Kalle Junnila itse kouluttautui ekonomiksi ja lähti perheyrityksen johtoon.
Sitten 90-luvun Liedon Yksityistä Hoitokotia on laajennettu useaan otteeseen. Tällä hetkellä se käsittää kaksi taloa, joissa on yhteensä 91 asiakaspaikkaa ja henkilökuntaa 53, joista osa osa-aikaisia työntekijöitä. Uutta rakennusta suunnitellaan ja rakennustöihinkin päästään heti kun kaavoitus järjestyy.
- Meidän etumme on, että tilat ovat kaikki tähän tarkoitukseen rakennetut ja yhdessä tasossa, joten ulkoilukin onnistuu helposti. Meillä myös nostetaan huonompikuntoisetkin potilaat ylös joka päivä ja tuodaan saliin, jossa aina koko ajan tapahtuu jotain. Kotona asuvalla vanhuksella ongelmana voi olla juuri yksinäisyys ja tylsyys. Ja sairaalan ei pitäisi olla pysyvä ratkaisu kenellekään, jos tila on vakaa, Junnila sanoo.
Liedon Yksityisessä Hoitokodissa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että samanhenkiset ihmiset löytäisivät toisensa. – Onhan se kiva, että vanhanakin olla sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa viihtyy. Minusta ikä ja kunto eivät saa olla ainoita määrittäviä tekijöitä. Meillä on esimerkiksi tuolla uudella puolella haettu vähän rennompaa tunnelmaa, kertoo Junnila. Esimerkiksi tupakointiin ei suhtauduta paheksuvasti, vaan tupakkapaikat ovat viihtyisiä, sillä mielenterveysasukkaista monet ovat tupakoitsijoita.
Säädelty ala
Yksityinen palveluntarjoaja kohtaa vanhustenhoidossa paljon viranomaisten sääntelyä. Mm. lupaviranomaisia on lukuisia. – Sääntelyä olisi aika ajoin syytä tarkistaa ja katsoa, mikä on tarpeen ja mikä ei. Asiakkaalle pitäisi antaa enemmän valinnanmahdollisuuksia, sanoo Junnila. Hänen mukaansa kilpailutuskin osaltaan ohjaa yrityksiä enemmän samaan muottiin.
Alan pullonkaula on osaavan henkilökunnan saaminen. Myös siinä Kalle Junnila toivoisi lievennystä sääntöihin. – Kun alan koulutuspaikkoja ei kerran lisätä, niin pätevyysvaatimuksia voisi mielestäni löysätä. – Tosin meillä on tällä hetkellä paras henkilökunta koskaan: olemme onnistuneet palkkaamaan pätevää väkeä, Junnila korostaa.
![]() |
Asko Oksa opettelee uudelleen kävelemään sairaanhoitaja Henna Erikssonin, lähihoitaja Helmi Kostamovaaran ja fyoterapeutti Pekka Rimpiläisen avustuksella. |
![]() |
Toimitusjohtaja Kalle Junnila käy välillä jututtamassa Olavi Kerkoa. 84-vuotias sotainvalidi on kotoisin Marttilasta, mutta viihtyy mainiosti Liedon Hoitokodissa. |
![]() |
Liedon Yksityisen Hoitokodin oleskelutilojen sisustuksessa on haettu kodinomaisuutta. |
ap.