Ravintola-asiakas tulee syömään mutta jää enää aniharvoin istumaan iltaa aterian jälkeen

Ravintolajuominen romahti

Kolme vuotta sitten toteutettu alkoholin hinnan alennus on muuttanut suomalaisten ravintolakäyttäytymisen. Nyt juomat ostetaan kaupasta ja nautitaan jo ennen julkisille paikoille lähtemistä. Ravintolat ammottavat tyhjinä pitkälle yöhön ja kun asiakkaat vihdoin tulevat, heille ei enää lain mukaan saisi anniskella mitään. Eurooppalaiset juomatavat ovat vielä pahasti hakusessa tai sitten ne on ymmärretty täällä Pohjolassa pahan kerran väärin.

- Nyt vaalien jälkeen olisi tehtävä oikeita ratkaisuja ja ohjattava alkoholinkäyttöä ravintoloihin. Nykyisessä menossa ei ole mitään järkeä, ravintoloitsija Simo Reijonsaari uusikaupunkilaisesta ravintola Pookista sanoo.

Reijonsaaren omassa yrityksessä yömyöhän känniläisistä ei ole vaivaa. 21 toimintavuotensa aikana Pooki on profiloitunut ruokaravintolaksi joka sulkee ovensakin useimmiten jo iltayhdeltätoista. Ruokamyynnin osuus on kaiken aikaa kasvanut ja alkoholi tuo enää vain 15 % liikevaihdosta.

- Mutta meidänkin asiakkaamme ostaisivat viinipullon aterialleen useammin, jos sen hinta olisi alhaisempi, Reijonsaari sanoo.

Ravintoloitsijan mielestä alaa on valtiovallan toimesta ahdistettu monin tavoin. On vaikea ymmärtää sitä logiikkaa, jonka mukaan baaritiskin yli ei saa myydä yhdelle asiakkaalle kuin yhden lasillisen juotavaa kerrallaan, kun lähikaupasta ja Alkosta sitä saa ostaa pullotolkulla. Tai ravintolasta ei voi ostaa viinipulloa kotiin.

- Jos ravintolat saisivat hyvitystä alkoholiverosta, se loisi työpaikkoja ja ohjaisi kulutusta valvottuun suuntaan. Nyt ravintolat eivät pysty työllistämään enempää, vaikka tarvettakin olisi. Palvelu maksaa mutta verottaja ei ole halukas kompensoimaan työvoiman aiheuttamista kuluista mitään.

Faktaa: Ravintolassa 25 euroa maksava viinipullo sisältää - arvonlisäveroa 4,50 € - valmisteveroa 1,59 € - palkkojen ennakkoveroa 1,90 € - yrityksen tuloveroa 0,50 € Vähittäiskaupassa myytävän, teollisesti valmistetun ruoan arvonlisävero on 17 %. Ravintolassa kokin valmistaman ruoan alv on 22 %.



Alkoholin hintapolitiikka ei kannusta sivistyneiden juomatapojen oppimiseen, Simo Reijonsaari sanoo. Hän ehdottaa myös, että 16-18 vuotiaille nuorille voitaisiin perustaa omia ravintoloita, joissa olisi tarjolla mietoja juomia. Näin nuorten ei tarvitsisi juoda kadulla.

pv.

Julkaistu 04/2007        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa