Kiire on kesytettävissä
Kiire on nykyisin aina läsnä. On jopa muodikasta olla kiireinen. Tai ainakin sillä voi luoda kuvan tehokkaasta työntekijästä ja menestyjästä. Pysähtyminen silloin tällöin voi olla kuitenkin terveellistä. Kannattaa miettiä, mikä omassa elämässä on turhaa kiirettä.
Turun ammattikorkeakoulun stressinpoistoklubilaiset kokoontuivat eräänä maaliskuisena iltana pohtimaan, miten kiire ja stressi vaikuttavat heidän elämäänsä - ja olisiko sille jotain tehtävissä. Illan vetäjänä toimi Kiireenkesytys-valmentajaverkostoon kuuluva työyhteisövalmentaja Erja Hautala. Illassa käytiinkin läpi verkoston kehittämiä harjoituksia, mutta tilaa oli myös keskusteluille, jotka olivat ehkä kuitenkin illan antoisinta osuutta. Keski-ikäisten naisten elämänkokemuksista kun löytyi paljon yhteistä kontaktipintaa monille mieliä askarruttaneille asioille. Miehiä ei tällä kertaa ollut mukana, vaikka heitä kuulemma klubin listoilla pari onkin.
Erja Hautala esitteli eräitä tapoja kesyttää kiirettä, joista tärkein on kai asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Apuna voi käyttää kuvitteellista Kiireenkesyttäjän taloa, jonka kolmen kerroksen avainkysymykset voivat johdattaa sinut mm. näkemään tekemisesi tarkoitus, hallitsemaan mielesi ja terveiden rajojen asettamiseen. Jos arvomaailmasi on sopusoinnussa sen kanssa, mihin aikaasi käytät, pystyt myös keskittymään siihen ja kiireen tunnekin voi hävitä.
Tärkeää olisi myös tunnistaa oman elämänsä aikavarkaat. Onko se sinulla uusi tekniikka? Onko kännykkäsi aina päällä ja vastaatko siihen myös aina? Vai oletko sähköpostisi orja? Täytyykö sinun käydä tarkistamassa se puolen tunnin välein? Kuka käskee? Klubilaiset päätyivät yhteiseen arvioon, että kiire on pitkälle asennekysymys.
Jos stressi lannistaa, liity klubiin!
Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksen stressinpoistoklubi perustettiin viime vuoden lopulla, kun joukko varsinaissuomalaisten eri alojen organisaatioiden edustajia oli kokoontunut yhteen ja puhe kääntyi kaikkia koskettavaan kiireeseen ja stressiin. – Me päätettiin tehdä asioille jotain ja perustaa klubi, jossa voitaisiin käydä yhdessä läpi hyviä käytäntöjä työuupumusta ja jaksamattomuutta vastaan, kertoo projektipäällikkö Sinikka Leino täydennyskoulutuskeskuksen yritysten ja organisaatioiden kehittämisyksiköstä.
Klubin ensimmäinen teemailta järjestettiin 27.3. - Tarkoitus olisi järjestää aika ajoin yhteisiä teematilaisuuksia, mutta seuraavan kerran kokoonnumme ehkä vasta alkusyksyllä, Leino sanoo. – Ammattikorkeakoulun nettisivulle tulee myös linkki, josta saa lisätietoa aiheesta ja ennen kesää tulee klubitiedote, jota lähetetään kaikille postituslistalaisille. Mukaan voi periaatteessa tulla kuka tahansa, joka on kiinnostunut omasta ja työyhteisönsä hyvinvoinnista, kunhan vain ottaa minuun yhteyttä, Sinikka Leino kehottaa.
![]() |
Oletko miettinyt millaisia rooleja olet omaksunut työyhteisössäsi? Lisääkö se stressintunnettasi? |
ap.