Verottaja laskee yrityksen arvon väärin

Oik.lis. Pertti J. Siikarla Yrittäjien Oikeussuoja Oy Heikkilä Group:sta on kiinnittänyt huomiota erääseen epäkohtaan verottajan tavassa laske yrityksen arvo. Kauppalehdessä julkaistussa mielipiteessään Siikarla pitää epäoikeudenmukaisena verottajan tapaa käyttää yrityksen tuottoarvon määrityksessä pääomituskorkokantana vakiintuneen verotuskäytännön mukaan 15 prosenttia, eikä esimerkiksi 20 prosenttia, joka vastaisi hänen mielestään paremmin tämänhetkistä tilannetta markkinoilla.

Verohallituksen ohjeessa todetaan, että mikäli yhtiön tuottoarvo on suurempi kuin sen substanssiarvo, määritetään käypä arvo verotuksessa tuottoarvon ja substanssiarvon keskiarvon mukaan jakamalla tuottoarvon ja substanssiarvon yhteenlaskettu määrä kahdella. Jos yrityksen osakkeita tai yhtiöosuuksia lahjoitetaan tai ne peritään, veroa ei määrätä enää lahjoitettujen tai perittyjen osakkeiden käyvästä arvosta, vaan PerVL 55§ 2 momentin mukaan verotuksen pohjaksi otetaankin 40 prosenttia perityn tai lahjoitetun omaisuuden käyvästä arvosta. Säännöksellä on pyritty helpottamaan sukupolvenvaihdosta yrityksissä.

Tosiasiassa verottaja tässä tapauksessa kuitenkin kiristää perintö- ja lahjaverotusta, koska verohallitus antaa ohjeessaan väärän tavan laskea yhtiön arvo. Verohallitus määrittää tuottoarvon vähintään 3 edellisen tilikauden keskimääräisen nettotuloksen perusteella. Nettotuloksella tarkoitetaan voittoja verojen jälkeen ja tuloksia oikaistaan poistamalla niistä mahdollisesti saatu konserniavustus ja muut satunnaiset kertaerät.

Yhtiön tuottoarvo lasketaan pääomittamalla oikaistujen tulosten keskiarvo tuottovaatimuksen mukaisella korkokannalla. Verohallituksen ohjeessa todetaan, että ellei muuta selvitystä ole käytettävissä, pääomituskorkokannaksi katsotaan 15 prosenttia. Pertti J. Siikarlan kokemuksen mukaan lähes poikkeuksetta tänä päivänä yhtiön tuottoarvo on huomattavasti korkeampi kuin sen substanssiarvo, joten yrityksen käyvän arvon laskennassa tuottoarvo saa huomattavasti suuremman painoarvon kuin substanssiarvo. 15 prosentin pääomakorolla laskettaessa esimerkiksi noin kolmen miljoonan euron arvoinen yritys on verottajan arvion mukaan käyvältä hinnaltaan 3,3 miljoonaa ja lähempänä oikeaa olevalla 20 prosentin korolla laskettaessa 2,5 miljoonaa. Silloin puhutaan sukupolvenvaihdostapauksessa jo huomattavista summista.


Julkaistu 05/2007        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa