Turku Games Organisation ja Megame tuovat potkua pelialalle
Turku Science Parkissa toteutetaan tänä vuonna aluekeskusohjelmarahoituksen puitteissa kaksi uutta pelialaa tukevaa hanketta, Turku Games Organisation (TGO) ja Megame. Hankkeet tukevat toisiaan kehittämällä alueen luovaa toimialaa verkottamalla muun muassa alueen pelialan yrittäjät, asiantuntijat ja opiskelijat.
- TGO:n tarkoituksena on luoda pelialan toimija- ja yhteistyöverkosto Turkuun. Tavoitteena on luoda turkulainen pelialan brandi, kertoo TGO:n hankesuunnitelmasta vastaava projektipäällikkö Johanna Serén Kulttuuri- ja digitaalisen sisältötuotannon osaamiskeskus KULTUROsta. Turussa on pelialan yrityksiä ja työpaikkoja kovin vähän, ja osaaminen karkaa helposti muualle, esimerkiksi Helsinkiin.
- Kun peliala kasvaa Turussa, alan osaajien ei tarvitse lähteä muualle töihin, Serén selventää.
Turusta löytyy huipputason osaamista ja koulutusta, mutta alan yhtenäinen toimintakulttuuri puuttuu. TGO:n keskeinen päämäärä on synergia tutkimuksen, koulutuksen ja liiketoiminnan välillä.
- TGO luo pohjaa mm. korkeakoulujen koulutusyhteistyölle, Serén jatkaa. TGO:n hankkeistuksessa ovat mukana alueen kaikki korkeakoulut sekä peliyritysten edustajia. Alueellisen yhteistyön lisäksi on välttämätöntä verkottua myös kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Megame on visio uudenlaisesta huvipuisto- ja perhematkailukohteesta.
- Megame on digiajan elämyspuisto, jossa yhdistyvät elokuva, pelaaminen ja uusi teknologia. Kohderyhmänä ovat lapset, nuoret ja lapsiperheet kotimaasta ja ulkomailta. Lapsi seikkailee itse tarinassa, jonka kulkuun hän voi vaikuttaa pelaamalla, selittää hankkeen vastaava projektipäällikkö Outi Liedes KULTUROsta.
Ajatus lähti alun perin halusta kehittää lastenkulttuuria ja toimintaympäristöä Turussa. Nyt hanke on paisunut huvipuiston kokoiseksi.
Megamen toiminta-ajatus pohjautuu tärkeisiin kasvatuksellisiin arvoihin. Kulmakiviä ovat väkivallattomuus, turvallisuus ja kannustaminen.
- Tärkeää on sankaruuden kokeminen ja onnistumisen tunne. Eri-ikäisille on tarkoitus tehdä omat reittinsä, Liedes kertoo.
Osa peleistä on jo suunnitteilla, mutta ennen kuin projekti pääsee kunnolla käyntiin, olisi Megamelle löydettävä omistaja.
- Nyt meillä on haussa Megamelle yrittäjä tai yritysrypäs pyörittämään liiketoimintaa. Vaikka omistajaa etsitään kansainvälisestikin, emme ole valmiita tinkimään arvoista, kertoo Liedes.
Megame muodostaa lisäksi tehokkaan yhteistoimintaympäristön sisällöntuottajille ja muille kumppaneille. Alueen pienten pelialan yritysten on myös mahdollistaa käyttää Megamea testialustana uusille innovaatioille ja teknologialle. Megame hyödyntää Turun alueen korkeaa luovien ja teknisten alojen korkeaa koulutusta ja luo korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille monipuoliset mahdollisuudet yhteistyöhön.
Vain muutama viikko sitten perustettu Zetanol Oy on ollut mukana kehittämässä TGO:ta alusta asti. Yritys sai alkunsa Turun yliopiston tutkimusprojektista.
- Innostuimme paikkasidonnaisista, esimerkiksi kännykällä pelattavista, peleistä, joissa pelaajan fyysinen paikka on osa pelaamista, kertoo Zetanol Oy:n Joonas Peltola. Prototyyppejä on jo testattu esimerkiksi Taiteiden yössä Turussa ja kaupunkipelifestivaaleilla New Yorkissa.
TGO:n suurimpana hyötynä yritykselle Peltola painottaa verkostoitumista.
- Erityisesti alkuvaiheessa mukana on paljon pieniä yrityksiä, joilla on tiettyä erityisosaamista. Verkostoitumisen ansiosta on helpompi löytää tarvittava osaaminen, jota itsellä ei ole. Ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, hän selventää.
Megamen Peltola näkee mahdollisuutena päästä toteuttamaan omia projekteja ja tuoda omia innovaatioita markkinoille.
- Megamen kautta pienillä yrityksillä on mahdollisuus päästä yhdistämään omaa osaamistaan muiden osaamisen, Peltola pohtii.
![]() |
Outi Liedes ja Johanna Serén vastaavat Megamen ja TGO:n hankkeistamisesta. |