Taksiala kilpailee nyt laadulla
Suomen Yrittäjien liikennevaliokunnan tuore puheenjohtaja on raisiolainen Jari Lemmetyinen. SY:n hallituksessakin vaikuttanut Lemmetyinen on myös Taksiliiton II puheenjohtaja ja pyrkiikin luonnollisesti ajamaan myös taksiautoilijoiden asiaa uudessa tehtävässään.
– On väärin, että ammattikuljettajan kortti lähtee herkästi hyllylle suhteellisen vähäisistäkin liikennerikkomuksista. Alkoholin kanssa täytyy tietysti olla nollaraja, mutta jo jossakin kilpailutuksessa vaadittu alkolukko koululaiskuljetuksissa on loukkaus yrittäjää kohtaan. Rattilukko ei myöskään poistu päivän ajaksi mihinkään, Lemmetyinen huolehtii.
Elokuun alusta voimaanastuva uusi taksilain valmistelu on työllistänyt Lemmetyistä paljon viime aikoina. – Laki sisältää palvelulle uudet laatukriteerit. Siihen on kirjattu ihan perusasioita: kuinka kuuluu tervehtiä ja pukeutua ja kuinka liikennesääntöjä on noudatettava. Toki suurin osa on niitä tähänkin asti noudattanut, Lemmetyinen sanoo. Uusi lakikaan ei nimeä keinoja laatukriteerien valvonnalle, joten taksiala on kehittänyt omia laatujärjestelmiä paikallisten yhtiöiden kautta. Laatukriteereitä valvoo Taksialan laatukeskus, joka myönsi ensimmäisen laatusertifikaatin Lounais-Suomen Taxidatalle 7.2.2007.
- Laatujärjestelmällä saadaan selvää kilpailuetua, mutta niiden kehittämisellä pyritään myös luomaan turvalliset olosuhteet niin asiakkaille kuin kuljettajillekin. Asiakkaasta on huolehdittava ja vaitiolovelvollisuuskin kirjattiin nyt lakiin, toteaa Lemmetyinen tyytyväisenä.
Jari Lemmetyinen on toiminut taksiyrittäjänä vuodesta 1978 – ja paikallisyhdistyksen toiminnassa hän oli mukana ihan alusta asti. Vaikka järjestötoiminta viekin tätä nykyä suurimman osan ajasta, hän pyrkii – säilyttääkseen työhön tuntuman – ajamaan itsekin vielä ainakin yhtenä päivänä viikossa. Hänellä on yksi vakiokuljettaja, mutta yli 90 prosenttia alan yrittäjistä toimii yhä "mies ja auto" periaatteella, loput ovat yhtiömuotoisia useamman auton yrittäjiä. Myös yhden auton yrittäjät
käyttävät jossain määrin palkattua työvoimaa.
- Monikaan ei silti pysty palkkaamaan ihan kokopäiväistä kuljettajaa ja työajat ovat epämukavia. Alalle onkin tulossa väkeä vähän huonosti. Nuoret menee viikonloppuisin mieluummin bilettämään, Jari Lemmetyinen pahoittelee. – Hyvä asia on, että opiskelijoiden tulorajoja nyt nostetaan, että he voivat tehdä enemmän töitä niin halutessaan.
Asiakkaita viikonlopun öissä puhuttava taksilupien määrä on Lemmetyisen mielestä sopivalla tasolla. – Lääninhallitus on tehnyt aika hyvää työtä arvioidessaan lupien tarvetta. 250 taksia Turussa on aikalailla oikea määrä, hän uskoo.
![]() |
Vaikka järjestötoiminta viekin tätä nykyä suurimman osan ajasta, Jari Lemmetyinen pyrkii – säilyttääkseen työhön tuntuman – ajamaan itsekin vielä ainakin yhtenä päivänä viikossa. |
![]() |
Turun taksikeskuksen tilausvälittäjät Kati Salminen ja Irina Vidberg huolehtivat siitä, että autot kulkevat sujuvasti. |
ap.