Muistomerkki kertoo kaipauksesta ja merkitsee viimeisen leposijan

Hautakiven työstäminen on käsityötä

Kiviveistäjän tärkein työkalu on skalpelli. Pieni, terävä veitsi kaiverrukseen. Paraisten Kiviveistämön tuoreehko yrittäjä Tommy Salminen näyttää, miten fontit vanhoihin hautakiviin piirretään ja leikataan itse. Vanhat kivet tarvitsevat restaurointia ja lisäkaiverruksia. – Uusiin kiviin nimet voi printata suoraan koneelta.

Kivimiestä työllistävät eniten hautakivitilaukset, noin 80 prosenttia töistä on niitä. Salminen suunnittelee, toimittaa ja asentaa kivet hautausmaalle. Vanhoista kivistä halutaan joskus sammalet pois, ja uudet kultaukset kirjaimiin. Perämiehen koulutuksesta on ainakin se hyöty, että piirtämisessä voi käyttää navigointiapuvälineitä. Kivimiehen ja maakravun Salmisesta tekivät omat pienet tyttäret, joista ei raskinut olla erossa pitkiä aikoja.

Liiketoiminnan mies osti viime vuonna enoltaan, jonka opissa tietotaito tarttui omaan päähän valmiiksi. Yksinyrittäjänä toimiva Salminen työllistää välillisesti alihankkijaa. Oman hallin rakentaminen Paraisten uudehkolle teollisuusalueelle Lehtiniemeen on aluillaan. Uusia suunnitelmia liiketoimintaan muhii päässä. – Tällä hetkellä ostan paljon tuotteita ja palveluita, joita voisin tehdä itse. Myöhemmin tulen todennäköisesti hankkimaan kivet isoina palasina, jotka laitan itse kappaleiksi ja muotoilen.

Hautakivien ykkösväri on vuodesta toiseen musta, joka Salmisen mukaan pysyy aina tyylikkäänä. Värejä on valikoimissa useita. Yrittäjä pyrkii suosimaan suomalaista kiveä, ja sitä asiakkaatkin kysyvät. Tällä hetkellä moni haluaa kiveen lohkotut, himmeäksi jäävät reunat. Somisteiden valinnanvaikeus piilee niiden paljoudessa: on pronssisia lintuja ja eläimiä, sydämiä, ristejä, ruusukkeita, enkeleitä, kasveja, ihmishahmoja.

- Kiven suunnittelussa rajana on vain mielikuvitus. Pidän työssäni juuri siitä, että saan suunnitella kiveä yhdessä asiakkaan kanssa. Osa päättää heti, osa haluaa miettiä ja tutkia esitteitä. Usein käyn hautausmaalla yhdessä asiakkaan kanssa, ja sieltä voi poimia niitä elementtejä, joita muistokiveen haluaa. Joskus surevat omaiset tulevat aivan liian aikaisin kiveä valikoimaan. Se on sentään viimeinen linkki ketjussa.

Kiven hintaa kuulee usein päiviteltävän. Hintaan vaikuttavat koko ja laatu sekä yksityiskohdat. Kiven työstäminen on hankalaa käsityötä. Asiakas maksaa kivestä usein tuhannen euron molemmin puolin. Salminen antaa kultaukselle 10 vuoden takuun, ja lupaa suoristaa ison asentovirheen ensimmäisen talven jälkeen. Keskiverto kivi painaa 250 – 300 kiloa laadusta riippuen. Siirtelyyn tarvitaan kärryt ja nosturi autoon. – Joku voi ihmetellä, miten kiven suoristus voi olla iso työ. Painohan siihen vaikuttaa.

Hautakivien varjoon tahtovat jääda Salmisen muut tuotteet. Keittiötasoja ei oikein osata tiedustella. Kivinen työtaso on miehen mukaan liki ikuinen. – Se kestää kuuman ja kylmän, ja on erinomainen leivonta-alusta. Kivitaso on helppo pitää puhtaana, ja tuo arvoa keittiölle.

Kiviveistämöstä löytyy myös lahjaesineitä. Kalkkikivisiä kelloja annetaan liike- ja syntymäpäivälahjoiksi. Jos joku haluaa kivipilarit porttinsa pieleen, Salminen toimittaa. Tuotevalikoimissa ovat myös nimikyltit ja talonnumerot.


Kivimies Tommy Salminen suunnittelee hautakiven mielellään yhdessä omaisten kanssa.



Hautakiveksi voi soveltua myös luonnonkivi, ja sen voi hioa. Salminen haluaa nähdä kiven kuitenkin ensin.

a-ss.

Julkaistu 05/2007        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa