Hampurilaisen väliin lykätään lähisalaattia

Aito saaristolaismiljöö pullistelee pian turisteja

Näsbyn vierasvenesatama ja GrillCafé Skagen Houtskarissa heräilee uuteen sesonkiin. Yrittäjä Therese Skaag siivoaa ja korjaa viime kesän muistoja uusien tieltä. Meri aaltoilee leppeänä vieressä.

Kuun vaihteen tienoilla kesäsesongin aloittanut Houtskarin ainoa vierasvenesatama ja grillikahvila on puskaradion mukaan se paikka, jonne kannattaa poiketa hampurilaiselle. – Teemme kastikkeet ja ruuat mahdollisimman pitkälle itse. Saamme tuoreita vihanneksia ja juureksia omalta kylältä, joten voimme tarjota todellista lähiruokaa. Mutta emme tarjoile pöytiin, eikä valkoisia liinoja tarvitse odottaa, kesää innokkaasti odottava Skaag kuvailee hymyillen.

Heinäkuussa räjähtää. Poijuihin on parkkeerannut 45 venettä, satama on täysi ja terassi pullistelee nälkäisiä ja janoisia kesänviettäjiä. – Silloin kaikki vaikuttaa liian pienelle ja ahtaalle: keittiö, laiturit, vessat, saunat, Skaag pudistelee päätään ollen jo etukäteen onnellinen tulevasta kuhinasta. Puoli vuotta jaksaa painaa satakymmenen lasissa seitsemän päivää viikossa. – Niin kauan kun on hauskaa, jaksaa!

Terassilla pulistaan suomen ja ruotsin lisäksi saksaa, englantia, eestiä, italiaa, ranskaa…B-oikeudet vauhdittavat juttua. Lomalaiset pääsevät vierasvenesatamassa hyödyntämään monen sorttista huoltoa. Oman habituksen siistimisen ja hoivaamisen lisäksi satamaan voi tyhjentää jätteet, ja pesaista pyykit. Vuokrapolkupyörällä voi hurauttaa Houtskarin taajaman ristiin rastiin. Vieressä sijaitseva venemuseo houkuttelee tutustumaan tyylikkäästi toteutettuun kokonaisuuteen.

Skaag ei pysty nimeämään tärkeintä palvelumuotoa, vaan tähdentää kaikkien tukevan toisiaan. Paketin toimivuutta todistavat vuosittain saapuvat vakioasiakkaat. Kuudetta kesää aloitteleva yrittäjä pohtii kehityskuvioita. – Uusi juttu muhii päässä, ja teen laskelmia. Tänä kesänä sitä ei vielä nähdä, Skaag suostuu raottamaan salaisuutta.

Yhdeksän kesätöihin työllistetyn opiskelijan lisäksi Skaag pärrää itse kokkina, tarjoilijana, ja toivoo, että olisi opiskellut vielä sähkö- ja putkimieheksi. Emäntä on kutsumustyössään, mutta: - Kun on täyttä, vesi saattaa loppua. Joku saa loistoidean työntää alushousut vessanpyttyyn, jätetankki tulvii, on tietysti sunnuntai, ja silloin minä mietin, että miksi rupesinkaan tähän touhuun.

Kukkeimpaan kesäaikaan yrittäjä ei ehdi veneilemään. Syyskuussa voi jo pitää yhden perheelle pyhitetyn vapaapäivän. Syksyllä menee kaksi ensimmäistä kuukautta toipuessa. – Vasta sitten alkaa muistuttaa normaalia.

Skaag virittelee aktiivisesti yhteistyötä houtskarilaisten yrittäjien kanssa. – Se on yksi keino saada lisää turisteja tänne. Myös paikalliset käyvät ja tuovat mukavasti väriä satamaan. Ei turisti halua katsella vain toisia turisteja vaan kurkata kylän touhuja. Kuntaan lähettäisin terveisiä, että näiden vuokratilojen remontti alkaisi olla aiheellinen. Korppoo ja Nauvo satsaavat vierasvenesatamiinsa. Eiköhän meidänkin pitäisi!


Therese Skaag avaa innokkaana kuudennen kauden Houtskarin vierasvenesatamassa, vaikka tietää kaatuvansa syksyllä suorilta jaloilta lepäämään.

a-ss.

Julkaistu 05/2007        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa