hitsauskäryt kuriin metalliyrittäjän töissä
Metallialan ja muidenkin alojen pienyrityksissä yrittäjä itse tekee käytännön metallitöitä.
Hitsauksessa syntyy hitsaussavua, joka on erilaisten kaasujen ja metallihuurujen (partikkelien, hiukkasten) seos. Savun määrään ja koostumukseen vaikuttavat mm.
-hitsausprosessi
-hitsausliäsaine ja perusaine (saostamaton tai ruostumaton teräs, alumiini, nikkeli ja niiden seokset)
-suojakaasu (jos käytetään)
-hitsausarvot: Hitsausvirta ja kaarijännite
-perusaineen mahdollinen pinnoite
Suurin osa huuruista on peräisin lisäaineista (luokkaa 90 - 95 %). Lisäainevalmistajat ovat laatineet käyttöturvallisuustiedotteet, joista ilmenee muiden riskitekijöiden lisäksi hitsaussavujen koostumus ja haitallisuus.
Yrittäjän työterveys ja hitsauskäryt
Hitsaustyössä syntyvät hitsaushuurut ja kaasut, otsoni, typpioksidi sekä mahdolliset lämpöhajoamistuotteet voivat aiheuttaa mm. hengityselinten ärsytystä, yskää työpäivän jälkeen ja tuntuvaa yleisvointiin vaikuttavaa oireilua. Silmien ärsytys on tavallinen oire. Sinkki- ja kuparihuurut voivat aiheuttaa metallikuumetta. Ruostumattoman teräksen hitsauksessa syntyvä kuusiarvoinen kromi voi aiheuttaa astmaa sekä keuhkosyöpää. Samaten otsoni voi aiheuttaa astmaoireita. Allergiset oireet ovat mahdollisia, kuten nuha, kosketusihottuma ja ärsytysoireilu. Näiden haittojen syntymistä on mahdollista ehkäistä
Työtapoihin parannuksia - keinoja olemassa
Mekanisoinnin ja automatisoinnin ansiosta on viime aikoina voitu enenevässä määrin kehittää työturvallisuutta ja työympäristöä. Tämä ei kuitenkaan ole aina pienyrityksissä mahdollista.
Puhdasta hengitysilmaa
Tärkein toimenpide on estää hitsaussavun pääsy hengityselimiin. Ykköskeino on valita sellainen hitsausprosessi, joka kehittää mahdollisimman vähän haitallista hitsaussavua. Yleisilmanvaihto ei yleensä riitä vaan tarvitaan kohdepoistoa. Kiinteisiin hitsauspisteisiin sopivat huudat, vetokaapit, reunaimut sekä paikallispoistot. Jos työ on liikkuvaa eikä edellisin toimenpitein saada savualtistumista riittävästi vähennettyä, on mahdollista suojata keuhkoja henkilökohtaisella hengityssuojaimella/puhallinsuojain luokkaa TH3 (suodatin P3) , joka on yhdistetty hitsausmaskiin (EN 129) Suojaimia on saatavilla alan erikoisliikkeistä. Tällöin on kuitenkin huomioitava mahdollisten sivullisten altistuminen.
Yrittäjän työterveyshuolto ja - haittojen ehkäisy
Metallialan yrittäjän säännölliset työterveystarkastukset, työympäristön terveysvaikutusten arviointi ja seuranta sekä yhteistyössä pohditut ratkaisut ovat tärkeä osa sairastumisen ehkäisyä. Työterveyshuolloista saa myös tietoa ja arviointia altistumismittauksista ja niiden tarpeellisuudesta.
Lähde ja lisätietoa: ESAB
Hitsausuutiset 2006
www.ttl.fi
KAMAT-tietokortti
levyseppä-hitsaajan työ
www.ttl.fi/syty2000
Yrittäjän työterveyshuolto
Koonnut
Kirsti Kalanen
Syty2000 -projekti