Sertifikaatit ja kielitaito eduksi

Ydinvoimalatöistä kilpaillaan ulkomaisten yritysten kanssa samalla viivalla

Suomen viides ydinvoimala käynnistyy Olkiluodossa Eurajoella vuonna 2009. Teollisuuden Voima tilasi ydinvoimalaitosyksikön joulukuussa ranskalais-saksalaiselta Framatomelta ja saksalaiselta Siemensiltä, jotka toimittavat ydinvoimalan avaimet käteen -periaatteella. Voimalan rakentaminen vaatii 30 000 henkilötyövuotta ja tuo työtä myös suomalaisyrityksille. Parhaillaan Olkiluodossa kaadetaan puita ja maanrakennustyöt aloitetaan heti perään.



Suomalaisen työn osuudeksi Olkiluodossa on arvioitu noin puolet. Projektin johtaja Martin Landtman muistuttaa, että suomalaisyritykset kilpailevat töistä tasavertaisina ulkomaisten yritysten kanssa. Töiden teettäjinä ovat sekä Framatome ja Siemens että TVO, joka vastaa alue- ja louhintatöistä, muutamista rakennuksista sekä infrastruktuurista.



- Paikallisilla yrityksillä on etulyöntiasema, jos yritykset muuten ovat samalla viivalla. Tärkeintä on, että yritysten laatuasiat ovat kunnossa. Laatusertifikaatti ei ehkä ole aivan välttämätön, mutta varmasti se on eduksi. Yritysesitteiden on lisäksi syytä olla myös englannin kielellä, Landtman sanoo.



Tarjoukset maansiirtotöistä ovat parhaillaan TVO:n käsittelyssä. Landtmanin mukaan tarjouskysely tehtiin laajasti ja tarjouksia on saatu paljon.



- Voimalatöiden kotimaisuusastetta en omalta osaltani lähde arvioimaan, mutta sen voin sanoa, että yritysten kannattaa nyt olla valppaina.



TE-keskus selvittää potentiaaleja



Varsinais-Suomen TE-keskuksessa on alkanut selvitys, jonka avulla kartoitetaan ne yritykset, joilla olisi mahdollisuuksia päästä osille ydinvoimalatyömaasta. Tarkoitus on auttaa yrityksiä vielä viime hetken laadun parantamisessa sekä esimerkiksi tarjousten tekemisessä.



- Olkiluoto kolmonen on ns. laaturakentamista ja vaatimukset ovat varmasti kovat. Me etsimme nyt yrityksiä, joilla on mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa ja menestyä myös tulevaisuudessa. Siksi ei ole järkevää aloittaa mitään laajamittaisia operaatioita vaan kohdistaa toimenpiteet sinne, missä niistä on eniten hyötyä. Yritysten laadunparantamis- ym. tarpeet kartoitetaan, minkä jälkeen me katsomme, miten voimme auttaa, johtaja Antti Koho Varsinais-Suomen TE-keskuksesta sanoo.



Suomalaisyritykset voivat toimittaa ydinvoimalatyömaalle muun muassa moottoreita, muuntajia, kaapeleita, kytkinasemia, voimajohtoja, betonirautaa ja betonia. Työmaan odotetaan tuovan vauhtia myös muille kuin varsinaisille rakentajille, erityisesti palvelusektorille on povattu kiireitä.



- Rakennusalalla eletään sillä tavoin mielenkiintoisia aikoja, että siellä on jo nyt paljon töitä. Voidaan jopa kysyä, että onko alan kotimaisilla yrityksillä riittävästi kapasiteettia hoitaa myös Olkiluodosta tulevat työt, Antti Koho sanoo.



Myös Rauman seudulla on selvitetty ydinvoimalan työllistämisvaikutuksia. Selvityksen satakuntalaisten yritysten työllistymismahdollisuuksista teki Rauman kauppakamari.



Ydinvoimala heijastui maakuntaennusteeseen



- Myös varsinaissuomalaisilla yrityksillä tuntuu olevan aika paljon toiveikkuutta sen suhteen, että ydinvoimalatyömaan työllisyysvaikutukset ulottuisivat tännekin. Tämän suuntaisia viitteitä antoi viimeinen maakuntaennuste, jonka sävy oli melko positiivinen, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom toteaa. Hän muistuttaa, että toiveikkuudesta huolimatta on syytä pitää jalat maassa, sillä laatukriteerit tulevat olemaan erittäin korkealla.



Samalla kun päätös Olkiluoto kolmosen rakentajista tehtiin ja rakennuslupa on vasta haussa, on jo viritelty keskustelua kuudennesta ydinvoimalasta. Uusi 1600 megawatin laitos ei kata edes nykyistä kysyntää, samalla kun Suomessa vanhenee 3000 megawatin verran voimaloita vuoteen 2020 mennessä. Viidennestä ydinvoimalasta tuli varauksia 900 megawattia enemmän, kuin jaettavaa on. Suurimmat varaajat ovat UPM-Kymmene ja Fortum sekä metsäyhtiöt ja Helsingin kaupunki.



Olkiluoto 3



- Suomen viides ydinvoimala käynnistyy 2009.

- Sähköteho 1600 MW ja lämpöteho 4300 MW.

- Reaktori Framatome ANP:ltä ja turbiini Siemens AG:ltä.

- Käyttöikä 60 vuotta.

- Loppujätettä 17 prosenttia vähemmän ja hyötysuhde noin 38 prosenttia parempi kuin nykyvoimaloissa.

- Framatome toimittaa 2-3 vuotta kestävän alkulatauksen. Jatkossa polttoaine ostetaan esimerkiksi Kanadasta ja Australiasta. Reaktorissa on uraania 128 tonnia.

- Kokonaisprojektin kustannukset kolme miljardia euroa, Suomen suurin yksittäinen projekti. Osakkaita on yli 60. Osakepääomaa 20 prosenttia, osakkaat antavat 5 prosenttia lainaa. Loppu rahoitus kahdenkeskisiä lainoja ja pankkisyndikaatti.

- Valmiina ydinvoimala tarjoaa tuhat työpaikkaa.

PIRKKO VARJO

Julkaistu 01/2004        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa