Kehittämistarpeet eivät koskaan häviä
Vakka-Suomen Kehityskeskuksen Raimo Rantasen pakeille kävellään Uusyrityskeskuksen, teknologiaosaamiskeskus Ukipoliksen ja Maaseudun yritysneuvonnan läpi. Kaikki Rantasen tärkeitä kumppaneita.
Seudulta löytyy kovan tason tuotannollista ja teollista osaamista. Pohjan sille on alustanut autoteollisuus vaatimuksineen, joka nosti pk-sektorin laatutason huipulle. Rantanen innostuu korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyöstä sekä palveluliiketoiminnasta.
Jälkimmäiseen on rakennettu hanke, joka tarjoaa yrityksille apua palveluliiketoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tarjota palvelua tuotteen koko elinkaaren ajalle. Yrityksiä on käyty läpi kolmisenkymmentä.
Yritystoimintaa luoville aloille
- Löytyy asennus- ja huoltotoimintaa, asiantuntemuksen myyntiä, tuotesuunnittelua ja –kehittämistä. Nämä eivät vielä ole kunnolla kehittyneet liiketoiminnan osaksi. Yritykset kuitenkin käyttäisivät mielellään paikallisia palveluita, Rantanen kertoo. Rajanvetoa joutuu tekemään siinä, kuinka pitkälle asiakkaan prosesseihin voi mennä. – Jokainen yritys siirtyy lähemmäs loppukäyttäjää, ja hyötyy siitä, Rantanen uskoo.
Tuoreena aiheena johtaja nostaa esille Kulttuuri voimavaraksi- hankkeen. Sen suuri tavoite on luoda seutukunnallinen kulttuuristrategia. Yksi konkreettisesti edistettävä asia on luovien alojen taitajien kartoittaminen, ja työllistymismahdollisuuksien hakeminen. – Luovilta aloilta nousee varmasti yritystoimintaa, mutta siinä meillä on pitkä polku kuljettavana.
Hanketyöskentely tarkoittaa haasteita rahoituksen kanssa. Kun yrittäjä tarvitsee konsultaatiota ja kumppania, Rantanen katsoo paikallisen toimijan olevan paras organisaatiosta riippumatta. – Yritykset jatkavat mahdollisista kuntaliitoksista huolimatta. Paikallista näkemystä tarvitaan.
![]() |
Vakka-Suomen Kehityskeskuksen toimitusjohtaja Raimo Rantanen patistaa yrityksiä kehittämään palveluliiketoimintaa tuotteidensa ympärille ja tueksi. |
a-ss.